Winter is coming but so is pykrite!

Miten teiden liukkautta voidaan vähentää entistä ympäristöystävällisemmin, ja samalla luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia? Tätä lähtivät selvittämään Kaustisen musiikkilukion neljä kaustislaista abiturienttia Iiro Kurunsaari, Elisa Viiperi, Aleksi Luoma ja Hanna Pulkkinen. He osallistuivat tänä syksynä Yhdysvaltain suurlähettilään ja USA:n ulkoministeriön tukeman johtajakoulutusjohjelman LEADership:in ja sen kumppaniorganisaatioiden järjestämään bisnesideakilpailuun.

pykriitti

Kilpailussa oli tarkoituksena kehittää idea, jolla puututaan johonkin ongelmaan tai tartutaan markkinoiden tarjoamaan mahdollisuuteen. Musiikkilukion rehtori Taina Lehtonen vihjasi kilpailusta ja kansainvälisen liiketoiminnan kurssilainen Iiro Kurunsaari tarttui haasteeseen. Kurunsaarella oli valmiina ehdotus, jonka hän esitti liiketoiminnan kurssilaisille ja sai ryhmän kasaan.

Ensimmäiseksi ryhmän täytyi valmistella esittelyvideo, jossa he kertovat ideastaan. Opiskelijoiden lähettämistä videoista valittiin joukkueet aluekarsintoihin. Kaustisen ryhmä osallistui aluekarsintaan Jyväskylässä 26. lokakuuta, ja selvisi siitä voittajana.

– Me tehtiin parhaamme, Kurunsaari toteaa.

Helsingissä järjestettävässä finaalissa 1.-2. joulukuuta heitä on vastassa viisi muuta finaaliin selvinnyttä joukkuetta aluekarsinnoista Tampereelta, Kuopiosta, Oulusta, Turusta ja Helsingistä. 

Helsingissä on odotettavissa tutustuminen Aalto-yliopistoon ja vierailu kansainvälisessä teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa Slushissa.

Mikä sitten on idea joka päihitti aluekarsinnoissa muut ideat?

Pykriitti on vedestä ja sahajauhosta valmistettu jäätynyt seos, jota Kurunsaari keksi käyttää teiden liukkauden estoon suolan tai hiekoitussepelin sijasta. Suola ruostuttaa autoja ja kivet lentelevät rikkoen autojen tuulilaseja. Pykriitissä ei tällaisia haittoja olisi, minkä vuoksi se on ideana toimiva ja käytännönläheinen. Semifinaalissa pykriitti-ryhmää kehotettiin ottamaan jo alustavasti yhteyttä puunjalostusyhtiöihin ja ehdottamaan yhteistyötä.

Kilpailun finaalin voittajajoukkue saa idealleen starttirahan ja pääsee kesällä kuukaudeksi Yhdysvaltoihin ottamaan osaa Summer Business Institute -ohjelmaan, joka järjestetään USA:n huippuyliopistossa.

Ryhmä suunnittelee vielä diaesityksen finaalia varten, ja sitten homma alkaa olla kasassa. Vain pykriitti uupuu. Ongelmana on saada pykriitti vietyä Helsinkiin. Ajatuksia vaihdellaan haastattelun lomassa, mutta varsinaista ratkaisua joudutaan vielä pohtimaan. Lisäksi on toistaiseksi vielä arvoitus mistä saadaan sahanpuru, joka olisi käyttötarkoitukseen koostumukseltaan sopivaa.

– Joudutaan todennäköisesti sahaamaan itse, Kurunsaari vitsailee.

– Mutta jos tämä laajenee suurempaan mittakaavaan, joudutaan tässä tapauksessa karsimaan tätä luonnonmukaisuutta ja siirtyä vähän teollisempaan, Pulkkinen arvelee.

Ryhmä pohtii investoimista arkkupakastimeen.

Viiperi kuvailee kilpailua ja siihen valmistautumista mieltä avartavaksi. Projektin mielenkiintoisuudesta joukkue on yhtä mieltä.

– Kokemuksena tosi hieno jos pääsee oikeasti USA:n suurlähettiläälle puhumaan, Luoma kiteyttää.

 

Kaustisen musiikkilukiosta lähtee Slushiin myös viisihenkinen ryhmä kansainvälisen liiketoimintalinjan opiskelijoita opettajansa Jukka Laakkosen johdolla. Slush Youth -ohjelman myötä he osallistuvat torstaina 1.12. Suomen liikemiesten kauppaopistolla koko päivän kestävään työpajaan. Illalla ryhmä tutustuu varsinaiseen Slush-tapahtumaan. 

 

Pykriitti-ryhmän haastattelu ja kuva: Anna-Sofia Tastula
muu teksti: Anni Saari