Uutiset 3.4.2014

Kaustisen yläkoulu nousi harjaan

Kaustisen vanhan, sisäilmaongelmista kärsineen yläkoulun paikalle on määrä valmistua uusi koulu ensi kesän aikana. Harjannostajaisia vietettiin perjantaina 21.3.2014. Rakentamisen ajan koululaiset ovat joutuneet sijoittumaan neljään eri rakennukseen väistötiloihin. Kaustisen perusopetuksen rehtorin Tuomo Järvenpään mukaan evakkoaika on kutenkin  sujunut suurimmaksi osaksi hyvin. Ainoastaan tilanahtaudesta on hieman kärsitty, mutta oppilaat ovat olleet joustavia.

Uusi koulu on suunniteltu minimoimaan kosteusvaurioriskit. Esimerkiksi kouluun ei tule muovi- tai laminaattilattioita, vaan keraamiset laatat.

Asiasta uutisoi Keskipohjanmaa


Sivistyslautakunta hyväksyi esityksen Kaustisen musiikkilukion yleislinjasta

Kaustisen kunnan sivistyslautakunnan kokouksessa 25.3.2014 sivistyslautakunta hyväksyi esityksen Kaustisen musiikkilukion yleislinjasta. Musiikkilukioon tulisi siis yleislinja, johon hyväksyttäisiin sellaiset opiskelijat, jotka kävisivät normaalia lukiota ilman musiikkia.

Se, miten ja missä aikataulussa asia etenee, selvinnee lähiaikoina.

Lähteenä Kaustisen kunnan sivistyslautakunnan pöytäkirja


Kansanmusiikki-instituutti tustustuttaa näppäripedagogiikkaan

Kaustislaisen muusikko ja pedagogi Mauno Järvelän kehittämä Näppäripedagogiikka on ollut viime aikoina runsaasti esillä aiheesta julkaistun kirjan myötä. Pelimanniperinteestä ponnistava soittoliike ja kasvatusfilosofia keskittyy hyvän musiikkisuhteen luomiseen ja mahdollisimman laajan harrastuspohjan synnyttämiseen kaiken tasoisten soittajien keskuuteen.

Kansanmusiikki-instituutti järjestää kesäkuun alussa Kaustisella Tutustu Näppäripedagogiikkaan –lyhytkurssin, jonka aikana asiaan perehdytään luentojen, keskustelujen sekä soitto- ja sovitustyöpajojen avulla. Opetuksen lisäksi seurataan samaan aikaan järjestettävän suuren Näppärikurssin työtapoja myös itse mukana soitten.

Kurssi alkaa 4. kesäkuuta ja päättyy 6.kesäkuuta. Opettajina toimivat Mauno Järvelän lisäksi muun muassa Timo Alakotila ja kansanmusiikin ammattiyhtye Tallarin jäsenet.

Lisätietoja kurssista löytyy osoitteesta www.kansanmusiikki-instituutti.fi.


Konsta Jylhä -kilpailu ensi kesänä laulajille

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla järjestetään ensi kesänä valtakunnallinen Konsta Jylhä -kilpailu viidennen kerran. Puolipyöreän juhlavuoden kunniaksi kilpailu tekee irtioton aiempien vuosien käytäntöihin. Soitinmusiikin sijaan vuoden 2014 kilpailu on suunnattu kansanlaulajille ja siinä on kaksi sarjaa: perinne ja vapaa. Kumpikin sarja on yleinen, eikä ikärajoituksia ole.

Tuomariston puheenjohtaja Hannu Sahan mukaan tämän vuoden kilpailuissa halutaan nostaa esille sekä perinteisen että perinnettä uudistavan laulun voimaa.

Kilpailu on kansallinen, se on tarkoitettu Suomessa asuville laulajille ja muusikoille. Näytetallenne tulee lähettää huhtikuun 15. päivään mennessä Kansanmusiikki-instituuttiin. Kilpailussa jaetaan palkintoina 10 000 euroa. Kilpailun järjestää Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa.

Kilpailun säännöt löytyvät osoitteesta www.pelimannitalo.fi

Teksti: Jannaliina Jussinniemi