Täysin palkein Kultaiseen harmonikkaan

Ensimmäisen vuotensa musiikkilukiossa juuri päättävä Janina Suihkola osallistuu heinäkuun alussa Kultainen Harmonikka -kilpailun finaaliin. Sievistä kotoisin olevan Suihkola tulee todellisesta harmonikkaperheestä­ – hänen kolme sisarustaan ja isänsä kaikki soittavat, joten instrumentti oli aikoinaan helppo valita.

Suihkola kertoo halunneensa osallistua Kultaiseen harmonikkaan jo pitkään. Ajatus heräsi jo hänen voitettuaan Hopeinen harmonikka -kilpailun vuonna 2010. Osallistumista alettiin valmistella heti syksyllä Suihkolan tultua musiikkilukioon ja hänen aloitettuaan Markus Luomalan oppilaana.

Luomala itse voitti Kultaisen harmonikan vuonna 2001. Silloin kilpailuohjelmistoa ei voinut valita kokonaan itse. Toinen kappale valittiin tuomariston antamista vaihtoehdoista, ja toinen arvottiin vasta kilpailutilanteessa kuudesta vaihtoehdosta. Luomala valitsi Lasse Pihlajamaan Höyhen ilmassa -kappaleen, ja arpa langetti hänelle Suomalaisen polkan. Polkkaa hän ei juuri ennen kilpailua ollut soittanut.

Suihkola on saanut valita kilpailukappaleensa itse. Hän soittaa Felice Fugazzan Tapestry – ja André Astierin L´aquilon -kappaleet. Luomala kertoo, että molemmat ovat virtuoottisia ja nopeita.

– Niistä Janina pitää, sen olen tässä vuoden aikana huomannut, hän naurahtaa.

Suihkola vahvistaa, että hän pitää uuden oppimisesta. Tilanne, jossa edessä on vaativa kappale, on hänelle mieluisa. Kilpaileminen tukee tavoitteita, sillä sen myötä eteen tulee jatkuvasti uusia haasteita.

Luomalaa opettivat lukioaikana Raimo Vertainen ja Sari Viinikainen. Hän kertoo alkaneensa harjoitella soittamista tosissaan sinä vuonna, jona osallistui Kultaiseen harmonikkaan.

– Silloin tuli soitettua aika lailla aamusta iltaan.

Ammatinvalinta selkiytyi Luomalan osalta tässä vaiheessa. Armeija jälkeen hän tosin teki puolen vuoden kokeilun teknillisessä korkeakoulussa, mutta palasi pian musiikin pariin ja aloitti Sibelius-Akatemiassa seuraavana syksynä.

Suihkolakin haaveilee Sibelius-Akatemiasta. Hän toivoo voivansa tehdä musiikkia laaja-alaisesti, sillä hän pitää myös laulamisesta ja soittaa pianoa. Esiintyminen on Suihkolalle luontaista, ja hän toivoo voivansa tulevaisuudessa keikkailla paljon.

Esiintymiskokemusta hän saa myös musiikkilukiossa. Suihkola on soittanut aina soolona, mutta lukiossa hän on alkanut esiintyä viulisti Iida-Maria Hanhikosken kanssa.

– Se on ollut tosi mukavaa. Vaikka tietysti se tuo myös uudenlaista vastuuta, Suihkola sanoo.

Duo on soittanut mm. Richard Gallianon ohjelmistoa. Suihkola sanoo kuunnelleensa Gallianoa aina, mutta ei ollut aiemmin ajatellut, että voisi itse soittaa hänen musiikkiaan.

Kaustisen musiikkilukiossa on tällä hetkellä useita harmonikansoittajia, ja uusia on myös ensi syksynä tulossa. Luomalan mukaan soittajat ovat hyvin eri tyylisiä, ja hän haluaa opettajana säilyttää monimuotoisuuden.

 

– Toivoisin, että lukion jälkeen kaikki soittajat eivät kuulostaisi samalta.

 

Kultaisen harmonikan finaali järjestetään Sata-Häme Soi -festivaalilla 5.7.