Tärkeät tekijät taustalla

Hilkka Göös ja Mervi Haukilahti.
Hilkka Göös ja Mervi Haukilahti.

Kotona emme pärjäisi ilman äitiä, koulussa emme ilman näitä henkilöitä, jotka ovat tärkeä osa koulun hyvinvointia ja siisteyttä. Daalia Kontio haastatteli Kaustisen musiikkilukion siistijöitä Hilkka Göösiä ja ja Mervi Haukilahtea.

Musiikkilukion siistijöiden työhön kuuluu yleisestä siisteydestä ja puhtaudesta huolehtiminen.

– Siivoamme kaikki koulun tilat aloittaen luokista, jotta opiskelijat pääsevät ensimmäisenä niihin, Mervi Haukilahti kertoo. Sitten koko talo mennään läpi.

Enimmäkseen viikko-ohjelma on päivittäin sama lukuun ottamatta joitakin tiloja, joissa tehdään vähän erilaisia siivouksia eri päivinä.

Iloa siistijän työssä tuo se, että saa tehdä näkyvää jälkeä. Lisäksi liikkuva työ miellyttää.

– On mukava, kun saa mennä paikasta toiseen, Hilkka Göös mainitsee. Istumatyö ei tuntuisi hyvältä, kun olemme elämämme tehneet ruumiillista työtä.

Siivouksessa kiinnitetään erityistä huomiota ainakin siihen, että mitään näkyvää likaa ei saa olla. Ensivaikutelma on tärkeä: ensimmäisenä tulevat vastaan eteisaula, sitten käytävät ja lopulta tietysti luokat, joissa paikat järjestetään ja pölyt pyyhitään.

– Ilman laatuhan tässä on todella tärkeä, Hilkka Göös toteaa. Säännöllinen pölyjen pyyhkiminen ja muu siivous edistävät sitä.

Työn musiikkilukiossa tekee erityiseksi se, että talossa on paljon soittimia, ja että musiikki soi.

– Kyllä se tekee työn erilaiseksi, kun kuulee musiikkia samalla, kun siivoilee, Mervi Haukilahti naurahtaa.

Haastattelun lopuksi Daalia Kontio lausui Göösille ja Haukilahdelle opiskelijoiden ja henkilökunnan puolesta kiitoksen siitä, että nämä pitävät ympäristön siistinä. Hän pyysi kommentteja myös opiskelijoilta.

– On tosi kiva tulla kouluun, kun täällä on lattiat puhtaina ja vessassa on paperia, kiittelee Roosa Isokääntä.

Myös Emma Määttälän mielestä kouluun on mukava tulla, kun esimerkiksi aula ja oppilaskunnan huone ovat siisteinä.

– Siistijät tekevät tosi arvostettavaa työtä, hän sanoo.

– Kiitos koulun siistijöille erittäin tärkeästä työstä pitää koulu siistinä ja puhtaana, Otto Kaariniemi ja Jutta Kangas päättävät.

Haastattelu ja kuva: Daalia Kontio

Teksti: Hilkka Rauhala