Taiteiden yössä soi Eurooppa

Taiteiden yössä folkporukka soittaa slängpolskaa eurooppalaiseen tahtiin.
Taiteiden yössä folkporukka soittaa slängpolskaa eurooppalaiseen tahtiin.

Kun yhteiskuntaopin Eurooppa ja eurooppalaisuus -kurssilaiset kuulivat mahdollisuudesta hakea mukaan Euroscola-nuortenkokoukseen, vastaus oli ehdoton kyllä. Euroscolaan hakeneet nuoret ovat toteuttamassa myös tulevaa Taiteiden yötä. Euroscolalle on valittu oma ”Eurooppa”-tilansa, missä kuullaan eurooppalaista musiikkia.

Euroscolaan hakevat koulut järjestävät Eurooppaan liittyvän tapahtuman tai toimintaa osana hakemusta. Musiikkilukiolaisille luontainen lähtökohta oli tietysti musiikki ja Taiteiden yö.

Taiteiden yössä tullaan kuulemaan mm. eurooppalaista kansanmusiikkia, euroviisuhittejä ja jazzia. Kaikki kurssilaiset osallistuvat tapahtuman toteuttamiseen omalla työpanoksellaan. Eurooppa-kurssille osallistunut Pauliina Järvinen esiintyy useammassa Eurooppa-huoneen yhtyeessä.

– Tärkeää on, että kaikki Eurooppa-kurssilaiset osallistuvat, Järvinen tiivistää.

Yhteiskuntaopin opettaja Jukka Laakkonen tiivistääkin, että kyse on nuorten projektista. Opettaja on mukana lähinnä vain ohjaamassa.

Jazz-yhtye Instrubop soittaa musiikkilukion Taiteiden yössä teemaan sopivan Strasbourg St. Denis -kappaleen.
Jazz-yhtye Instrubop soittaa musiikkilukion Taiteiden yössä teemaan sopivan Strasbourg St. Denis -kappaleen.

Euroscola tuo konkretiaa

Nuorten kokous Euroscolassa tutustutaan Euroopan parlamentin toimintaan paikan päällä Strasbourgissa. Jukka Laakkonen ja Järvinen ovat yhtä mieltä siitä, että Euroscola toisi vaihtelua kirjojen pänttäämiseen.

– Euroscolan tavoitteena on tuoda EU lähelle. Strasbourgissa käyminen toisi varmasti konkretiaa oppikirjojen sisältöihin, Laakkonen kertoo.

Järvisen odotukset mahdollisesta Strasbourgin matkasta ovat maltillisia.

– Olishan se tosi mahtavaa päästä Strasbourgiin, mutta toisaalta sinne hakee monista kouluista oppilaita, Järvinen pohtii.

Kaustisen musiikkilukion YH4-kurssilaiset jättivät Euroscola-hakemuksensa 30. syyskuuta. Mahdollinen matka Strasbourgiin olisi toukokuussa.

Haastattelu ja teksti: Heli Hästbacka
Kuvat: Maija Lumiaho