Taiteiden yö – minifestari, joka rikkoo stereotypioita

12142147_1506660889644622_1193571123_n(1)

Taiteiden yö viihdytti jälleen yli sataa kuulijaa viime perjantaina 23.10.2015 Kaustisen nuorisokulttuurin lähteellä, musiikkilukiolla. Yhdeksi illaksi lukio muuttuu opinahjosta soivaksi sisäfestivaaliksi. Ohjelmaa oli monipuolisesti eri musiikkigenreistä neljän tunnin ajaksi. Yleisövetonauloja olivat mm. a cappella-lauluyhtye Beibs, jammaava kansanmusiikkikokoonpano Rossi sekä reggaeta ja rockia yhdistellyt Avaruustorvis.

Taianomaisen illan järjestämiseen kuluu useita tunteja. Haastattelimme viittä henkilöä raottaaksemme verhoa kulissien taakse.

Jarmo Savela, englannin ja ilmaisutaidon opettaja, tapahtuman organisoinnin päävastuuhenkilö

DSC_0207  ”Sain vastuutehtäväni taiteiden yön järjestelemisestä ikään kuin perintötehtävänä edeltäjältäni. Käytännössä tapahtuman kuitenkin järjestivät itse opiskelijat niin taiteiden yö -toimikunnassa kuin pienissä vastuutiimeissäkin.

Tänä vuonna kaikki sujui mallikkaasti. Uskalsimme rikkoa kaavoja edellisiin vuosiin nähden, ja toteuttaa omia visioitamme. Se tuotti tulosta, vaikka alussa tietenkin hieman jännitti. Onnistuimme melko hyvin välttämään kiireen, eikä perjantainakaan ilmennyt enää hätätilanteita.

Taiteiden yö on monipuolinen tapahtuma. Opiskelijoista löytyy moniosaajia, jotka pääsevät näyttämään taitojaan eri tyylien saralla itselleen, ystävilleen ja sukulaisilleen. Tämä on isoin tämän tyylinen tapahtuma vuodessa ja siksi niin erityislaatuinen. Jos musiikkilukiosta on stereotypioita, ne kumoutuvat juuri Taiteiden yössä. Koulussamme on monipuolista ja taidokasta musiikinopetusta. Se näkyy ja kuuluu.”

Juha-Matti Rautiainen, basso-opettaja & bändiohjaaja, bändisalin vastuuopettaja

DSC_0213”Minun vastuualueeseeni kuuluu Taiteiden yössä ison salin valmistelu. Kehuna opiskelijoille tosin: hoiditte kaiken niin itsenäisesti, ettei minun aktiivisesti tarvinnut olla käskemässä tai tekemässä itse! Seitsemän opettajavuoden aikana olen huomannut, että opiskelijat ovat ansainneet luottamuksen valmisteluiden sujumisesta. On melkein parempikin, että vetäydyn itse taka-alalle ja annan heidän tehdä itse, mutta loppusiivouksessa tärkeä tehtäväni on piuhojen kääriminen.

Joka vuosi valmistelut sekä itse ilta on sujunut moiteettomasti. Silloin tällöin on viimeinen bändi ollut hieman myöhässä aikataulusta ja rehtori on joutunut keskeyttämään soiton, mutta muutoin en koskaan ole törmännyt suuriin konflikteihin.

Taiteiden yö on opiskelijoille odotettu tapahtuma. Esiintyjien into välittyy yleisölle asti. Yleisö saa aktiivisesti kuulla esityksiä yli genrerajojen ja tutustua vieraampiin musiikkityyleihin.”

Kaisla-Cecilia Pesonen, Saara Rahkola ja Iida Orava, 3. vuosikurssi, Taiteiden yö-toimikuntalaisia

”Pieni kiire, jokaisen lukiolaisen osuuden suunnittelu ja mahdollistaminen sekä suuren tapahtuman sujuvuuden toteuttaminen ja yleisön huomioon ottaminen olivat haasteellisimpia tehtäviä toimikuntalaisena. Toimikunnan lisäksi myös leivontatiimi ja käytävätiimi veivät energiaamme. Käytävätiimin vastuualueisiin kuului keidas eli lepotila, koulun sisustaminen valoilla ja julisteilla sekä lopuksi koulun palauttaminen kouluvalmiuteen. Jokaisella opiskelijalla oli oma tiiminsä, johon kuului esim. tervetulotiimi, rompetiimi ja vessatiimi.

Taiteiden yö on opettanut esiintymisen lisäksi päätöksentekoa, delegointia, ahkeruutta, stressinsietokykyä sekä organisointia. Vaikka kaikki ei olisikaan ollut täydellistä, kokonaisuus toimi siitä huolimatta. Taiteiden yöstä puhuttaessa yhteisöllisyys ja yhteishenki korostuvat aina. Tämä on koko koulun tapahtuma.

Taiteiden yö on kokonaisuudessaan hyvä kulttuuritapahtuma monipuolisine esityksineen, loistavan musiikin ja taitavien ihmisten ansiosta. Suuressa kokonaisvaltaisessa konserttitapahtumassa olo on kuin minifestareilla, joilla on helppo tutustua eri genreihin. Jokaiselle löytyy taatusti jotain. Tapahtumaan saapuu erilaisia ihmisiä oppilaiden vanhemmista ja ystävistä entisiin musiikkilukiolaisiin. Yhteistä heillä kuitenkin on, että he kaikki tulevat hyvällä fiiliksellä. Esiintyjän näkökulmasta tsemppaava yleisö on kiitollisuuden aihe. Voi olla varma siitä, että kaikki ovat tulleet kannustaamaan.

Tapahtumasta jäi tänä vuonna parhaiten mieleen Beibsien (Saaran ja Kaislan eräs kokoonpano) esiintyminen, sillä viime vuonna samaan aikaan oli meidän ensiesiintymisemme ja tänä vuonna oli vuosipäivämme, mutta samalla valitettavasti viimeinen keikkamme kyseisessä tapahtumassa.

Viimeinen puolituntinen oli mahtava. Ilta oli muutenkin sujuva ja kaikissa luokissa oli ainutlaatuinen fiilis sekä paljon kuuntelijoita. Illan teki ikimuistoiseksi muiden esitykset. Jokainen saapui ja poistui hymy huulilla.”

Sonja Arokari & Emilia Myllylä