Synttärikahveilla muisteltiin musiikkilukion alkuvaiheita

IMG_8048-2

Kaustisen musiikkilukio sai lukioluvan 40 vuotta sitten, ja tapahtumaa juhlittiin lukiolla 24.5. synttärikahvien merkeissä. Tilaisuuteen oli kutsuttu musiikkilukion perustamiseen vaikuttaneita ja alkutaipaleella mukana olleita henkilöitä. Seuraavassa muutama toiminnassa mukana ollut kertoo omia muistojaan musiikkilukiosta.

PAAVO PUUMALA (Kaustisen entinen koulutoimenjohtaja):

IMG_8101-2

Paavo Väyrynen allekirjoitti musiikkilukion perustamispäätöksen, mutta mitä tapahtui sinä päivänä kunnantalolla?

– Kauppi (Virkkala) toi pöytään paperin asiasta. Kovat yritykset ja vastoinkäymiset musiikkilukion perustamiseen oli jo taustalla, tukien kanssa värkättiin ja se oli silloin todella kova juttu. Seuraavassa vaiheessa piti varmistaa tuet OAJ:lle, mikä johti neuvotteluihin. Neuvotteluissa asia oli täysin selvä, lupa tuli hyvin nopeasti ja tuli hulinaa taloon.

 

PEKKA NIKULA (matematiikan lehtori ja vararehtori):

IMG_8123-2

Mistä opiskelijat löytyi ja mitä muuta muistat musiikkilukioajoilta?

– Ensimmäiset opiskelijat haettiin suoraan kotiovelta. Kesän musiikkileirillä käytiin keskusteluja koskien Kaustisen musiikkilukiota.
Ensimmäiset 2 vuotta musiikkilukiolaiset opiskelivat evankelisella opistolla, jonka jälkeen koulurakennuksen ensimmäinen osa valmistui

 

ALF MYLLÄRI (koulun ensimmäinen musiikinopettaja):

IMG_8129-2

Millaista soitonopetus oli?

Oli mahtavaa saada mahdollisuus tulla töihin Kaustisen musiikkilukioon. Meininki oli hyvä ja niin myös oppilaat. Jazz oli mieleistä, ja yritin tyrkyttää sitä muillekin, mutta esimerkiksi pelimannit eivät pitäneet siitä. Musiikin tekeminen oli suuressa osassa, ja alkuvuodet olivat luovaa aikaa. Sovituksia tehtiin viikoilla. Koulussa oli pieniä ja suuria ryhmiä, hienoja kuoroja ja se hyvä ”fiilinki” oli kaikilla. Tunteja ja opetusaikoja ei laskettu alussa tarkasti, vaan asiat tehtiin valmiiksi. Yksi kuoroista pääsi jopa televisioon. Toimin opettajana 6 vuotta.

 

JUKKA OITTINEN (Klarinetti- ja saxofoniopettaja):

IMG_8145-2

Millaisia muistoja sinulla on musiikkilukioajoilta?

– Alkuajat ovat kieltämättä sumussa, muistan sen, että ensimmäisellä kerralla kansanopiston kellarissa oli omaperäinen tuoksu. Ensimmäiset oppilaat olivat todella lahjakkaita. Mieleeni on myös jäänyt muutto musiikkilukion rakennukseen.

 

KAISU NIKULA (musiikin lehtori):

IMG_8171-2

Mistä Kaustisen musiikkilukio sai ”raamit”?

– Kävimme Kuopion musiikkilukiossa tutustumiskäynnissä ja saimme materiaalia sieltä. Sovitimme Kuopion raameja Kaustiselle. Minusta tuli musiikin lehtori ja muita opettajia tuli musiikkiopistolta. Kansanmusiikki tuli ottaa hyvin huomioon, mutta musiikin opiskelu oli silti monipuolista. Teimme yhteistyötä konservatorion (silloinen musiikkiopisto) kanssa ja homma lähti lopulta rullaamaan. Työtä tehtiin ilolla ja tulevaa vuotta suunniteltiin paljon.

 

JARMO KOTAJA (musiikin lehtori):

IMG_8181-2

Mitä muistat musiikkilukioajoilta?

– Musiikkilukioaikana tapahtui paljon kommelluksia, ryhmiä oli paljon ja reissailin paljon. Olen saanut enemmän musiikkilukiolta kuin olen antanut sille. Olen opiskellut Sibelius-akatemiassa ja musiikkilukioaika oli elämys. Huomasin Alf Myllärin toiminnasta, kuinka ilman nuotteja voi soittaa.

 

GRETA-LIISA TIMONEN (Musiikkilukion Tuki ry:n puheenjohtaja):

Mitä muistat Kaustisen musiikkilukion Tuki Ryn toiminnasta alkuvaiheessa?

– Olin Tuki Ryn puheenjohtajana monta vuotta ja omia lapsiani oli lukiossa. Paljon tapahtui ja musiikkilukiolta kuului musiikkia aamu seitsemästä ilta yhteentoista asti. Tuki Ryllä oli paljon toimintaa ja kun rahaa ei ollut paljon, sitä kerättiin kahvituksilla. Joulukonserttinauhalla saatiin myös rahaa. Meillä kotona kävi paljon musiikkilukiolaisia käymässä.

 

SOILI HANHIKOSKI (Kolmen musiikkilukiolaisen äiti)

IMG_8193-2

Mitä muistat lastesi musiikkilukioajoista?

– Kaikki lapseni ovat käyneet musiikkilukion, ja he olivat musiikkilukion orkesterissa jo yläasteaikana. Asuntoloilla oli ensimmäisenä iltana mukavaa toimintaa, joka jäänyt mieleen. Nuorimmainen lapseni on ammattimuusikko, ja vanhemmillekin musiikki on edelleen harrastus. Toimin Musiikkilukion Tuki Ryssä ahkerasti.

 

Teksti: Veli-Martin Hästbacka
Kuvat: Emilia Myllylä