Satumaailma syntyy piirtäen

Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen lava muuttuu huhtikuussa todelliseksi satumaailmaksi. Fantasianäytelmän lavastamisen voisi kuvitella olevan aivan mahdoton tehtävä, mutta musiikkilukiolla se järjestyy luovien opiskelijoiden ja modernin tekniikan avulla.

Oona Mansikkamäki on viettänyt musiikkilukion mediastudiossa viime viikkoina paljon aikaa. Hän on piirtänyt musiikkiteatterin kohtauksiin tulevia kuvia, joita käytetään esityksen lavastuksena. Mansikkamäki kertoo, että eräässä kohtauksessa maailma ikään kuin syntyy uudestaan. Muutos ”Oglaisin lumometsäksi” kuvataan niin, että piirros kasvaa pienestä viivasta värikkääksi maisemaksi. Jokaisesta piirroksen vaiheesta on otettu kuva, ja kuvat editoidaan peräkkäin animaatioksi.

– Kohtaukseen tarvittiin yhteensä 216 kuvaa ja vuorokauden verran työtunteja. Kaikki kuvat on piirretty käsin, Mansikkamäki kertoo.

Tarina vailla loppua -esitykseen tulee kaikkiaan noin kymmenen erilaista projisiota. Osa toteutetaan still-kuvina, osa animaatioina. Mansikkamäki on toistaiseksi tehnyt projisioista kolme.

Lavastuksena käytettävät kuvat ja animaatiot heijastetaan esityksessä suurille taustakankaille, joita tulee taka- ja sivuseiniin. Toteutus hoidetaan kaustislaisen Picturall Oy:n Mediaserver-laitteella.

Mansikkamäki päätyi tekemään piirroksia ilmoittauduttuaan musiikkiteatterin visuaalisen suunnittelun työryhmään. Musiikkiteatterin osallistujat eivät nimittäin pelkästään näyttele tai soita. Esityksen toteuttamiseen liittyy monenlaisia muita tehtäviä, jotka ohjaaja Raisa Ekoluoma on jakanut eri työryhmille. Visuaalisen suunnittelun työryhmässä ovat Oona Mansikkamäen lisäksi Sara-Sofia Hotakainen, Tiia Hotakainen ja Johanna Suosalo.

Ekoluoma ohjeisti visuaalista työryhmää avainsanoilla. Esimerkiksi ”muutosten talo” -kohtauksessa niitä olivat kasvu, kasvit, hedelmät ja ilo.

Mansikkamäelle Tarina vailla loppua -esityksen kuvittaminen ei ole ollut vaikeaa, sillä fantasiakertomuksissa mielikuvitus lähtee helposti lentämään. Hän kertoo myös lukeneensa Michael Enden kirjan yläasteikäisenä.

– Olin tosi yllättynyt ja iloinen kun kuulin, että se tehdään täällä musiikkiteatterissa. Se on yksi suosikkikirjoistani, Mansikkamäki kertoo.

Hän on piirtänyt pienestä pitäen, ja on kokeillut myös muita kuvataiteen tekniikoita. Piirtäminen kiinnostaa silti eniten.

– Yhdessä vaiheessa piirsin vain hevosia. Nyt olen kokeillut mangaa ja muitakin tyylejä. Ehkä eniten pidän surrealististen piirrosten tekemisestä.

Mansikkamäki pitää myös eräänlaisesta väreillä leikkimisestä. Sitä hän harjoittelee esimerkiksi aikuisten värityskirjaa värittämällä.

Musiikkiteatterin harjoitukset ovat juuri siirtyneet Kansantaiteenkeskukseen. Ensi-illan lähestyessä Mansikkamäki saa paneutua tosissaan myös näyttelijän työhön. Esityksessä hänen hahmonsa nimi on Vusvus, pieni painajainen. Hän uskoo, että tulossa on nautittava esitys, todellinen koko perheen musikaali.

 

Teksti ja kuva: Anni Saari
Piirros: Oona Mansikkamäki