Sateisesta Bergenistä suomalaiseen pakkaseen

_dsc2670

Kuusi opiskelijaa ja kaksi opettajaa norjalaisesta Nordahl Grieg videregående skole -koulusta Bergenistä vieraili helmikuussa Kaustisella. He ovat Kaustisen musiikkilukion pari Dream Academy -hankkeessa.

Alkuviikon norjalaiset ja suomalaiset harjoittelivat ja äänittivät lukiolla kappaleitaan, ja torstaina he esittivät tuotoksia kaikille lukiolaisille. Samalla he kertoivat omasta koulustaan ja kaupungistaan.

Nordahl Grieg -koulu on ainoa koulu Norjasta, joka on mukana Dream Academy:ssä. Koulussa on 900-1000 oppilasta. Arne Hydle opettaa siellä musiikkia ja norjaa ja Elise Hilde Tveit näiden lisäksi tanskaa. Bergenissä musiikki kuuluu vapaavalintaisten aineiden joukkoon. Kussakin jaksossa valittua ainetta opiskellaan viisi tuntia viikossa.

Hydle ja Hilde Tveit kertovat, että musiikkia ei kuitenkaan valita kovin paljon, sillä opiskelijoiden ajasta kilpailevat monet muutkin aineet.

– Musiikissa ei ole määritelty sitä tarkasti, mitä aineessa pitää opettaa. Muokkaamme opetuksen aina ryhmälle sopivaksi vähän sen mukaan, mitä he haluavat tehdä, Hilde Tveit kertoo.

Musiikinopetuksessa pääpaino on joka tapauksessa käytännössä ­– soittamisessa ja laulamisessa. Teoriaa käydään hiukan, mutta esimerkiksi musiikin historiaa tunneilla ei opeteta.

– Monet haluavat soittaa poppia, vähän sellaista kevyempää musiikkia ja vähän rockia. Esimerkiksi Coldplayta halutaan aika paljon. Myös R&B:tä ja hiphop on suosittua, Hydle sanoo.

Rap kuuluukin norjalaisten tekemässä kappaleessa, jota tällä viikolla Kaustisella on äänitetty.

Dream Academy -hankkeessa sekä Bergenin että Kaustisen lukiot ovat tehneet oman kappaleen. Lisäksi he esittävät yhteisiä kappaleita, mm. Robinin Onnellinen-kappaleen. Norjalaisten Regnparadis kertoo nimensä mukaisesti sateesta. Sille on luonnollinen selitys.

– Bergenissä sataa keskimäärin 80 päivää vuodessa. Kappaleessa asiaa lähestytään positiivisesta näkökulmasta. Siinä kerrotaan, mitä ihanaa sateessa on, Hydle kertoo.

Kaustisen säätä hän kehuu pakkasesta huolimatta kauniiksi.

 

Teksti ja kuva: Anni Saari