Oona Harju ja Jonna Lankinen sävelsivät musiikkiteatterin musiikin

Oona Harjulla ja Jonna Lankisella ei puoleen vuoteen ole ollut vapaa-ajan ongelmia. He ovat säveltäneet musiikin Kaustisen musiikkilukion tämän vuoden musiikkiteatteriesitykseen Tarina vailla loppua, joka saa ensi-iltansa huhtikuussa.

Bändi: Jonna Lankinen (vas.), Oona Harju, Mikko Arvola, Samuli Pasanen ja Antti Ala-Kortesmaa.

– Lokakuusta asti on tehty hommia. Kaikki lomat ja vapaa-aika on käytetty tähän. Viimeiset nuotit valmistuivat maaliskuussa, Harju kertoo.

Hän sanoo haaveilleensa jo lapsena pääsevänsä musiikkiteatterin bändiin, mutta säveltämistä hän ei silloin osannut edes ajatella. Tilaisuuteen hän tarttuikin heti kun se tarjottiin. Työläydestä huolimatta kokemus on ollut positiivinen.

– Tykkään siitä tosi paljon, Harju sanoo.

Esityksessä musiikin esittää 5-henkinen bändi, jossa Harju on kapellimestari. Hän soittaa myös bändissä koskettimia ja Lankinen viulua ja selloa. Muut muusikot ovat rumpali Samuli Pasanen, basisti Mikko Arvola ja kitaristi Antti Ala-Kortesmaa. Pieni kokoonpano on kompakti, ja sovitukset on sille helpompi tehdä kuin suurelle orkesterille. Harju on huolehtinut myös bändin harjoituksista ja aikataulutuksesta. Bändi on treenannut kappaleita kevään aikana aktiivisesti ja Harju kehuu, että soittajat ottivat kappaleet nopeasti haltuun.

Musiikkiteatterin ohjaaja Raisa Ekoluoma teki heti alussa esityksestä musiikillisen dramaturgian, eli listan siihen sävellettävistä kappaleista ja niiden tunnelmista. Harjun mukaan tämä oli hyvä ja helppo lähtökohta säveltäjille. Harju ja Lankinen jakoivat sävellettävät kappaleet keskenään, ja sanoitukset tehtiin valmiisiin kappaleisiin. Ne ovat kirjoittaneet opiskelijat Oona Muurinen ja Reija Kekäläinen.

Sovitukset Harju ja Lankinen ovat tehneet yhdessä. Harju sanoo yhteistyön olleen helppoa, koska molempien säveltäjien oma musiikillinen tausta on kansanmusiikissa. Ajatukset osuvat siis hyvin yksiin.

Harju ja Lankinen halusivat musiikkiin muitakin kuin kansanmusiikkivaikutteita. Siinä kuullaankin sävyjä mm. rockista ja funkista sekä amerikkalaisista suurmusikaaleista, joista Harju itse pitää.

– Halusin mukaan isoja kuorokohtauksia. Niitä tulikin lopulliseen versioon kolme. Kaikkiaan erillisiä kappaleita on esityksessä noin 15.

Säveltäjät äänittivät kappaleista jo varhaisessa vaiheessa demot, jotta laulajat pääsivät harjoittelemaan omia soolokappaleitaan.

Soolokappaleiden lisäksi Harju ja Lankinen sävelsivät kohtauksiin erilaisia äänimaailmoita. Musiikilla on esityksessä suuri rooli, sillä sitä kuullaan lähes kaikissa kohtauksissa.

Tarina vailla loppua perustuu Michael Enden romaaniin, joka on yksi fantasiakirjallisuuden klassikoista. Harjulle fantasia ei tyylilajina ollut ennestään lainkaan tuttua. Hän ei esimerkiksi ole nähnyt yhtään fantasiaelokuvaa.

– Mutta se on hyvä, ei ole mitään valmiita malleja. Musiikista tuli meidän näköistämme.

 

Teksti ja video: Anni Saari
Kuva: Esko Keski-Vähälä.