Musiikkilukion ilta – taitoa ja luovuutta

Kaustisen kamarimusiikkiviikko järjestetään jo neljättäkymmenettä kertaa. Musiikkilukio on saanut kunnian esittää kamarimusiikkiviikon ensimmäisen konsertin avauspäivänä pe 26.1 klo 19.00. Konsertti on Kansantaiteenkeskuksen jylhässä ja vakuuttavassa Kaustinen-salissa (Jyväskyläntie 3, Kaustinen).

Musiikkilukion opiskelijat esittävät upeaa musiikkia erilaisissa kokoonpanoissa. Mukana ovat suuret kokoonpanot, kuten musiikkilukion kamariorkesteri ja kuoro, sekä pienempiä kokoonpanoja. Eri tyylilajit ovat kattavasti edustettuina – musiikkia kuullaan Bachista folkrockiin, kansanmusiikkia unohtamatta. Lauluyhtye esittää kevyempää musiikkia. Akustiset kokoonpanot ovat konsertissa tärkeässä roolissa. Ohjelman on koonnut musiikin lehtori Markus Luomala.

Lukion omat säveltäjät konsertin keskiössä

Musiikkilukiossa panostetaan opiskelijoiden ohjaukseen ja heidän luovuuttaan tuetaan vahvasti. Sävellystä ja sovitusta voi opiskella lukiossa omana oppiaineenaan. Ohjaajina toimivat Ville Ojanen, Mika Jämsä ja Markus Luomala, mutta säveltäminen ja luova musiikin tekeminen on integroitu lähes kaikkiin musiikin kursseihin.  Kamarimusiikkiviikon konsertissa kuullaan perinteisesti useita opiskelijoiden omia sävellyksiä, jotka esitetään yleisölle ensimmäistä kertaa. 

Esimerkiksi Janina Suihkola ja Malla Saarimäki ovat säveltäneet yhteisvoimin perjantain konserttiin teoksen nimeltä “Usva”. Sävellys on tehty pianolle ja haitarille, joita tytöt soittavat. He kertovat halunneensa tehdä yhdessä sävellyksen, joten Malla aloitti kirjoittamaan sointukiertoja ja melodiaa pianolle ja Janina haitarille. He yhdistivät omat sävellyksensä sopiviksi, josta pienin askelin syntyi teos, joka melodiallaan ja tunnelmallaan kuvastaa tytöille luontoa. He halusivat saada sen näkymään myös teoksen nimessä, joten teos sai nimen “Usva”. Yksi konsertin säveltäjistä on Oona Harju, joka on kirjoittanut teoksen nimeltä “Häävalssi”. Kosketinsoittajana Oona säveltää musiikkia pianolla ja sovittaa sitten muille soittimille. “Häävalssi” syntyi viime kesänä ja oli alun perin sovitettu pianolle ja viululle. Nyt teos on sovitettu orkesterille ja on samalla osa Oonan musiikkidiplomia.

image1

Janina haluaisi tulevaisuudessa ryhtyä ammattimuusikoksi, kun taas Mallan tavoitteena on musiikinopettajan koulutus. Malla kertoo kuitenkin, että jos hän pääsee opiskelemaan lääketiedettä, musiikki jää hyväksi harrastukseksi. Oona toivoo, että saisi tulevaisuudessa soittaa ja säveltää monipuolisesti. Yhtenä haaveena olisi musiikinopettajan ammatti ja muusikon ura.

Janina ja Malla lähtevät avoimin mielin kohti kamarimusiikkiviikkoa ja varsinkin konserttia, jossa yleisö saa kuulla heidän sävellyksensä. Heidän mielestä on hienoa päästä esittämään yhteinen sävellys tällaisessa konsertissa. Oona on innoissaan kamarimusiikkiviikosta ja konserteista, vaikka treenejä on ollut paljon. Kiireestä huolimatta Oonallakin on hyvät fiilikset.

Liput perjantain konserttiin 15e/10e. Konsertissa on väliaika. Sydämellisesti tervetuloa viihtymään!