Mieletön matka median maailmaan

Matti Rönkä kertoo työstään YLE Uutisissa.
Matti Rönkä kertoo työstään YLE Uutisissa.

Kaustisen musiikkilukion tiedotustiimin matka median pyörteisiin järjestettiin 13-14.1.2014. Pääsimme käymään Sanomatalossa seuraamassa Helsingin Sanomien toimintaa, Maailman Kuvalehden toimituksessa sekä YLE:n uutis- ja dokumenttitoimituksissa.

Daalia Kontio raportoi ja haastatteli matkalle osallistuneita.

Matkalla opimme todella paljon uutta median maailmasta ja pääsimme näkemään paikan päällä, miten monella tavalla mediaa oikein tuotetaan. Pääsimme seuraamaan monen ihmisen ja usean erilaisen median tuottajan arkea. Juoksimme kaksi päivää pitkin Helsingin keskustaa millon missäkin.

Maija Lumiaho poseeraa kuvaajalle, kun muu ryhmä kiiruhtaa kohti Maailman Kuvalehteä.
Maija Lumiaho poseeraa kuvaajalle, kun muu ryhmä kiiruhtaa kohti Maailman Kuvalehteä.

– Minusta oli kivaa kulkea siellä YLE:llä paikasta toiseen: uutistoimituksessa ja dokumenttituotannon puolella, Aune Sanz kertoo.

– Yllätyksenä tuli ehkä se, että YLE on oikeasti niin iso, Emmi Rauhamäki kommentoi. Vaikka tiesin, että se on iso paikka – onhan sillä oma postinumerokin –  en tajunnut miten paljon siellä oikeasti on niitä rakennuksiakin.

Media-alan monipuolisuus oli kaikille suuri yllätys. Kuva sähköisen median ja lehtien tekemisestä muuttui, ja tiimiläisille tuli realistisempi käsitys siitä, miten sitä mediaa oikeasti tuotetaan. Ymmärsimme, että joku ne kaikki uutiset ja lehtikirjoituksetkin suunnittelee ja laatii joka ikinen päivä. Opimme paljon uutta ja pääsimme todella syvälle näkemään, mitä esimerkiksi TV-ruudun takana oikeasti tapahtuu.

Nelosen Uutisten tarkkaamossa.
Nelosen Uutisten tarkkaamossa.

– Olihan se tiedossa, että YLE tekee radiota, nettilehtiä ja televisiota ja sillä on monta kanavaa, eli se on tosi laaja ja monipuolinen, Heli Hästbacka toteaa. Mutta dokumenttitoimitus yllätti minut: en tiennyt, että dokumentteja tehdään niin paljon.

– Minulle taas tuli yllätyksenä, lähes järkytyksenä, se ihmisten määrä, mikä siellä on töissä ja kuinka paljon media oikeasti työllistää, Jenni Patana sanoo.

Toimituspäällikkö Petri jauhiainen pohjusti tutustumiskierrosta.
Toimituspäällikkö Petri jauhiainen pohjusti tutustumiskierrosta.

Toimituksien monipuolisuus yllätti myös matkassa mukana olleita opettajia Hilkka Rauhalaa ja Heleena Kiviojaa. Mielenkiinto maailmalla tapahtuvia asioita kohtaan kasvoi erityisesti Maailman Kuvalehden toimituksessa.

– Mehän kävimme neljässä eri paikassa, jotka antoivat kaikki varmasti jotain omaa. Itse olen vieraillut aikaisemmin sekä YLE:ssä että Helsingin Sanomissa, mutta todella mukava elämys oli vierailu Maailman Kuvalehdessä, Hilkka Rauhala kertoo.

– Se on pieni toimitus, mutta tekee todella laajasti töitä ympäri maailmaa, hän hän innostuu. Vierailu oli erittäin inspiroiva ja herätti paljon ajatuksia ja jopa suunnitelmia.

Sanomatalo on lasinen palatsi.
Sanomatalo on lasinen palatsi.

– Kun ajattelee Maailman Kuvalehden sisältöä, niin se on aivan järisyttävän mielenkiintoista, myös Heleena Kivioja kiittelee. Se on sellaista, mikä kertoo mitä on todella tapahtunut ja tapahtuu maailmalla, ja se panee kyllä ihmisen ajattelemaan.

– Aion nyt laittaa lehden tilaukseen kollegani tavoin, Heleena Kivioja kommentoi.

Myös vierailu YLE:n dokumenttitoimituksessa innosti Kiviojaa.

– Minua kiehtoo ihan valtavasti se, miten radiodokumenttien tai kuunnelmien avulla saadaan ihmisen mielikuvituksen ääni ja värimaailma liikkeelle, hän sanoo.

Raskas, mutta palkitseva matka jätti varmasti jokaiselle pohtimisen aihetta. Paluumatkalla oli rento tunnelma, ja junassa keskusteltiin siitä, mikä oli matkassa parasta. Väsyneinä, mutta monta kokemusta rikkaampina ja viisaampina olimme palaamassa takaisin normaaliin arkeen Kaustiselle.

Kaustisen musiikkilukion tiedotustiimi.
Kaustisen musiikkilukion tiedotustiimi.

– Innolla odotan, että pääsemme takaisin Kaustiselle, normaaliin arkeen; reissu oli mukava, mutta tietyllä lailla raskas, Emma Määttälä kommentoi. Unta kaipaan tällä hetkellä eniten.

Anni Kärjä on tyytyväisin mielin.

– Olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan emmekä hukkuneet tuolla isossa kaupungissa, hän naurahtaa. Opimme paljon uutta nykymedian tekemisestä – tästä on hyvä jatkaa.

Haastattelu: Daalia Kontio
Teksti: Marke Heikkilä
Kuvat: Marke Heikkilä