Messutiimi auttaa valitsemaan koulun ja ammatin

Satu Valkama ja Anni Kärjä

Yksi Kaustisen musiikkilukiossa toimivista lukuisista tiimeistä on messutiimi. Yksi messutiimin tehtävistä on valmistella musiikkilukiossa joka vuonna pidettävä ammatinvalinnanohjauksen päivä eli AVO-päivä. Tänä vuonna vieraina AVO-päivä järjestettiin torstaina 5. tammikuuta.

Wille Suomalainen haastatteli messutiimiläisiä 1. vuosikurssin Anni Kärjää ja 2. vuosikurssin Satu Valkamaa tiimin toiminnasta. Daalia Kontion jututettavina olivat entiset Kaustisen musiikkilukion opiskelijat Oona Airola Teatterikorkeakoulusta ja Hanna Rauhala Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Koulun omien tapahtumien lisäksi messutiimi osallistuu vanhempainiltoihin, messuihin ja tilaisuuksiin, joissa se mainostaa Kaustisen musiikkilukiota.

Messutiimi menee myös 18. – 19. tammikuuta Seinäjoelle Opinlakeus-messuille, joilla esitellään koulutus- ja työpaikkavaihtoehtoja nuorille. Opinlakeus-messuilla Kaustisen musiikkilukion messutiimi esittelee koulua omalla osastollaan ja musiikkiesityksin. Messuille viedään monenlaisia esitteitä, plektroja ja musiikkia bändiporukan esittämänä.

Myös AVO-päivä on messutiimin vastuulla. Silloin kouluun tulee opiskelijoita kertomaan omasta opiskelupaikastaan. Useimmat opiskelijoista ovat entisiä musiikkilukiolaisia. Vieraita on yliopistoista, ammattikorkeakouluista ja muutamasta firmasta.

Tällä kertaa AVO-päivä kesti puoli yhdestätoista puoli kolmeen, ja sinä aikana musiikkilukiolaiset kuuntelivat valitsemiaan esittelyjä eri luokissa. Messutiimi hoiti vilkkaan AVO-päivän aikatauluttamisen, mikä olikin vaikea homma. Oli paljon muutoksia ja asioita, mitä piti korjata. Lopulta aikataulu valmistui onnistuneesti, ja kaikilla esittelijöillä oli suunnilleen saman verran aikaa esitellä kouluaan.

Hanna Rauhala ja Oona Airola

AVO-päivän vieraiden joukossa ovat muun muassa Daalia Kontion haastattelemat Oona Airola teatterikorkeakoulusta ja Hanna Rauhala Tampereen teknillisestä yliopistosta. Heidän mielestään oli ihanaa ja hassua olla pitkästä aikaa vanhassa koulussa. Sama hyvä tunnelma oli yhä tallella.

Molemmat kertoivat, että lukion päättyessä oli aika selvää, mitä halusi opiskella tulevaisuudessa. Yrittämisten ja pääsykokeiden jälkeen koulutuspaikkaankin lopulta päästiin.

Oona Airolan ja Hanna Rauhalan koulut ovat melko erilaisia. Teatterikorkeakoulussa opiskellaan muun muassa akrobatiaa, musiikkia ja näyttelijäntyötä. Opiskelu on siellä käytännönläheistä, eikä kirjoista opiskella paljon.

Tampereen teknillisessä yliopistossa on enemmän luentoja ja laskuharjoituksia. Kemian kursseilla pääsee laboratorioon.
Musiikkilukio antoi hyvät eväät jatko-opiskeluun. Musiikin opiskelusta oli hyötyä, ja mahtava yhteishenki sai luomaan sellaisen myös jatko-opiskelupaikassa. Muuttaminen aikoinaan pois kotoa musiikkilukion takia auttoi myös, sillä sen jälkeen uudelle paikkakunnalle muuttaminen ei ollut enää niin vaikeaa, kun ”oli jo lentänyt pesästä.”

Hanna Rauhala ja Oona Airola antavat ohjeita elämään: Uskokaa unelmaanne! Jos tietää mitä haluaa, niin pitää yrittää sinnikkäästi.

Teksti: Aune Sanz

Haastattelut: Daalia Kontio ja Wille Suomalainen

Kuvat: Ilja Kuusela-Opas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *