Matematiikan huipulle omassa tahdissa

Kun Akseli Jussinmäki meni kouluun, hän koki kovan pettymyksen. Kertotaulua käytäisiin vasta toisella luokalla! Jussinmäki oli itse opetellut kertotaulut jo esikouluun mennessä, ja into laskemiseen oli suuri.

Onneksi Jussinmäen opettajat Halsualla ymmärsivät hänen lahjakkuutensa. Niinpä hän matematiikan tunneilla laski yleensä ensin tunnin normaalit tehtävät ja jatkoi sitten seuraavan vuoden tehtävillä. Yläasteella hän oli laskenut läpi lukion lyhyen matematiikan kurssit.

Kaustisen musiikkilukiossa Jussinmäki opiskelee pitkän matematiikan kursseja omassa tahdissaan lehtori Tomi Veteläisen ohjauksessa. Jussinmäki käy matematiikan tunneilla normaalin lukujärjestyksen mukaisesti, mutta laskee omia laskujaan.

– Opiskelu on periaatteessa itsenäistä, mutta tunneilla voin kysyä opettajalta, jos tulee jokin ongelmakohta.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna hän on opiskellut kahdeksan pitkän matematiikan kurssia.

 

Matematiikassa Jussinmäkeä kiinnostaa ennen kaikkea uuden oppiminen. Häntä kiehtovat vaikeat tehtävät, ja niiden ratkaiseminen on palkitsevaa.

Itsestään taito ei tule, vaan Jussinmäki tekee töitä sen eteen lähes joka päivä. Joinakin viikkoina laskemista voi tulla 15 tuntia.

– Jotain ongelmaa voi tietysti miettiä vaikka lenkillä, mutta ei se ole samanlaista kuin se että istuu kynän ja paperin kanssa, Jussinmäki pohtii.

Hän on opiskellut matematiikkaa myös lukiokurssien ulkopuolella. Huhtikuussa Jussinmäki osallistui musiikkilukiolla pohjoismaiseen matematiikkakilpailuun, johon Suomesta oli valittu 20 osallistujaa.

– Tehtävät olivat tosi vaikeita. En saanut laskettua yhtään tehtävää kokonaan. Mutta viime vuonna neljä suomalaista jäi nollille, ja uskon, että saan varmasti ainakin pari pistettä, hän kertoo.

 

Viime viikon lopulla Jussinmäki lähti Valkeakoskelle Päivölään matematiikkaolympialaisten Suomen joukkueen valintaleirille. Hänet on valittu 13 nuoren joukkoon kirjevalmennuksen perusteella. Matematiikkaolympialaisia varten Jussinmäki on saanut tehdä matemaattista ongelmanratkaisua sisältäviä, erittäin vaikeita tehtäviä. Valmennettavat ovat kokoontuneet kevään aikana kolmesti, ja tällä viikolla selviää, ketkä kuusi valitaan Suomen viralliseen olympiajoukkueeseen. Matematiikkaolympialaiset järjestetään heinäkuussa Rio de Janeirossa.

– Olen tosi tyytyväinen, jos minut valitaan sinne. Mutta pitää muistaa tehdä muutakin kuin laskea, ettei kyllästy, Jussinmäki pohtii.

Hän itse harrastaa suunnistusta, mikä irrottaa tehokkaasti ajatukset laskuista.

– Siinä ei voi ajatella mitään muuta, on pakko keskittyä, jos aikoo löytää rastit.

Jussinmäki pitää myös lukemisesta. Hän suorittaa musiikkilukiossa kirjallisuusdiplomia, ja pyrkii lukemaan klassikkoja etenkin yleissivistyksen vuoksi.

– Kaikista niistä ei välttämättä itse pidä, mutta silloinkin voi miettiä, miksi ne sitten ovat klassikkoja, hän sanoo.

 

Jussinmäki aikoo kirjoittaa matematiikan kolmannen opiskeluvuoden syksyllä. Kirjoittaa voisi aikaisemminkin, sillä pakolliset kurssit tulevat suoritettua jo toisena vuonna, mutta yhdessä opettajien kanssa kolmas vuosi on todettu paremmaksi vaihtoehdoksi.

Tomi Veteläinen kertoo, että pakollisten kurssien jälkeen pitkässä matematiikassa voi lukiossa suorittaa kolme valtakunnallista syventävää kurssia; kertauskurssin, talousmatematiikan ja erikoistumiskurssin. Lisäksi opiskelija voi saada kursseja muualla suoritetuista matematiikan opinnoista, kuten kansalaisopistojen abikursseista ja korkeakoulutason matematiikan opinnoista.

Kun pitkän matematiikan kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa hyvin, aukeavat ovet suoraan yliopistoon matematiikan opintoihin. Veteläinen kertoo, että hyvin kirjoitettu pitkä matematiikka sekä fysiikka ja kemia vievät helposti myös diplomi-insinöörin opintoihin sekä muille luonnontieteen aloille. Pitkän matematiikan lukiossa opiskelleet pääsevät ylipäänsä yliopistoon useammin kuin muut.

Jussinmäki aikoo lukion jälkeen jatkaa matematiikan opintoja jossakin yliopistossa. Sivuaineeksi tai toiseksi pääaineeksi hän kaavailee fysiikkaa. Häntä kiinnostaa sekä tutkijan ura että matematiikan soveltaminen käytäntöön.

 

Teksti ja kuva: Anni Saari