Luovuus esiin Musiikkilukion konsertissa

Siiri Virkkala ja Markus Luomala
Siiri Virkkala ja Markus Luomala

Kaustisen kamarimusiikkiviikko käynnistyi tänä vuonna Kaustisen musiikkilukion konsertilla sunnuntaina 26. tammikuuta. Konsertin suunnittelivat musiikin opettajat Siiri Virkkala ja Markus Luomala, joita Heli Hästbacka haastatteli.

Markus Luomala kertoo, että perinteen mukaisesti musiikkilukiosta on tulossa konserttiin erittäin monipuolinen kattaus, johon kuuluu klassista, kansanmusiikkia ja jazzia sekä vielä erikoisuutena soolotanssinumero.

– Ehkä kivointa tässä konsertissa ovat kamarimusiikkiesitykset, varsinkin kun on kyse nimenomaan kamarimusiikkitapahtumasta, Siiri Virkkala jatkaa. Mukava huomata, että tänäkin vuonna sellaisia on runsaasti.

Esimerkkeinä kamarimusiikkikokoonpanoista hän mainitsee viulukvartetin ja barokkiporukan.  Luovuus kukoistaa koulussa; siitä ovat todisteina opiskelijoiden omat sävellykset, joita konsertissa kuullaan useita.

– Tämä on myös kantaesitysten ilta, Luomala iloitsee. On esimerkiksi lauluntekijöiden biisejä ja myös teos pasuunalle ja jousiyhtyeelle. Näiden kappaleiden valmistumisprosessia on ollut kiinnostava seurata.

Konsertin valmisteluihin on kuulunut monenlaisia asioita.

– Esimerkiksi juuri tänään meillä oli koko koulun yhteinen harjoitus yhteisnumeroa varten, Virkkala kertoo. Ohjelmassa on kansanmusiikkikappale, jossa jokainen koulun opiskelija on mukana. Molemmat ohjelmasta vastuussa olevat ovat soittaneet paljon kansanmusiikkia, joten se on tuttua.

Lukion orkesterin kanssa on myös valmistauduttu konserttiin yhteistyössä. Markus Luomala johtaa orkesteria, ja Siiri Virkkala soittaa ja ohjaa myös soittajia.

– Tietysti jokainen on tehnyt töitä tahollaan, Virkkala täsmentää. Esimerkiksi lukion kuoro on urakoinut Mari Sillanpään johdolla kuten moni muukin.

– Myös paperin ja kynän ääressä olemme viettäneet aikaa koettaen saada konsertista hieno ja näyttävä, Markus Luomala muistuttaa. Tavoitteena on ollut sellainen konsertti, joka kuvaa koulua ja sen opiskelijoita.

Joka vuosi näyttää käyvän niin, että valmisteluissa tulee viimeisellä viikolla loppukiri.

– Se on nyt kyllä käynnissä, Virkkala on havainnut.

Siiri Virkkala on mukana myös Kaustisen kamarimusiikkiviikon organisaatiossa. Viikon ohjelmassa on luvassa tarinoita (esimerkiksi Kwaidan-kauhutarinoita) ja monenlaisia konsertteja, joihin hän on innolla menossa.

– Taiteellinen johtaja Anni Haapaniemi on koonnut vaikuttavan ohjelman, hän ihailee. Varmasti kaikille löytyy mieluisaa kuultavaa.

Markus Luomala kertoo, että jo lukioaikana kamarimusiikkiviikko oli kohokohta, jolloin käytiin joka päivä konsertissa.

– Niin aion tehdä myös tällä kamarimusiikkiviikolla, hän vakuuttaa. Ja kannustan kaikkia muitakin tekemään samoin.

Haastattelu: Heli Hästbacka

Teksti: Hilkka Rauhala

Kuva: Hilkka Pajukangas