Lukiomusikaalien konkarikoreografi Anette Raukola löytää liikkeet rytmistä ja sanoista

Entinen Kaustisen musiikkilukion opiskelija, Anette Raukola, suunnittelee koreografian lukion Nahkatakkinen tyttö -musikaaliin. Ensimmäisen lukiomusikaalin koreografian Raukola teki abiturienttivuonnaan 2013. Silloin kyseessä oli Hairspray-musikaali. Jo sitä aikaisempana vuonna Raukola oli mukana musikaalin teossa ja keskittyi näyttelemisen sijaan tanssien tekemiseen ja niiden harjoituttamisessa avustamiseen.

IMG_9114

Hairspray oli menestys ja ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä vuonna lukiosta otettiin yhteyttä ja pyydettiin Raukolaa toteuttamaan koreografia Blondi-musikaaliin. Tänä vuonna matka lukiomusikaalikoreografina jatkuu.

Raukola kertoo kiinnostuneensa tanssista jo lapsena ja aloittaneensa harrastuksen 5-vuotiaana vanhempien jalanjäljissä, kun hän hyppäsi mukaan rivitanssitunneille. Lisäksi hän harrasti joukkuevoimistelua, showtanssia ja streettanssia.

– En ole koskaan miettiny et miksi tanssin. Olen vain tanssinut, koska se toimii, toteaa Raukola.

Koreografioiden tekeminen lukion musikaaleihin on Raukolan mukaan mukavaa vaihtelua, luovaa työskentelyä opiskelujen ja töiden ohessa.

Ideat koreografioihin Raukola poimii musiikista. Tämän vuoden musikaalissa, Nahkatakkisessa tytössä kappaleet ovat suomalaista poppia ja joukossa on mukana myös tanssillisempia kappaleita, joiden rytmeistä ja sanoista Raukola hakee ideoita tansseihin. Raukola kertoo, että ideoita nousee myös aiemmin kehitellyistä tansseista, joita muokkaamalla löytyy sopivia liikkeitä uusiin koreografioihin.

Tällä hetkellä tanssi on mukana Raukolan elämässä vahvasti. Lukiolaisten treenauttamisen lisäksi hän vetää tanssi- ja ryhmäliikuntatunteja opiskelupaikkakunnallaan Kokkolassa, jossa hän opiskelee klassista laulua Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa.

Raukolan mukaan tulevaisuus lukiomusikaalien koreografina on auki.

– Riippuu kysynnästä, mutta pitää antaa muillekin mahdollisuus, jos halukkaita löytyy.

Tällä viikolla kuitenkin lukiolaiset harjoittelevat Aneten kanssa koreografioita ainakin kolmeen musikaalissa kuultavaan Dingon kappaleeseen, joista paljastettakoon Kaunotar & Kulkuri, Hämähäkkimies ja Autiotalo!

Sen, miten Raukola loihtii lukiolaiset lavalla Dingon kappaleiden tahdissa liikkumaan, näkee huhtikuussa Kansantaiteenkeskuksessa.

Nahkatakkisen tytön ensi-ilta on 18.4. Lippuja voi jo varata ja ostaa Lipputoimistosta http://www.lipputoimisto.fi/Haku.aspx?hakusana=NAHKATAKKINEN+TYTT%C3%96&dts=&dte=

Haastattelu; Emilia Myllylä, Teksti; Helena Koivusalo