Liisa Nikula kertoo musiikissaan tarinoita

Liisa Nikulan musiikkidiplomikonsertti kuullaan musiikkilukion yhteisötunnilla torstaina. Nikula esittää viisi itse säveltämäänsä ja sanoittamaansa kappaletta.

_dsc2656

Nikula alkoi säveltää omia kappaleita lukiossa. Aluksi ne olivat englanninkielisiä.

– Sitten aloin itse kuunnella enemmän suomenkielistä musiikkia ja tajusin, että oman kielen kautta voi ilmaista itseään paremmin. Englannissa sanavarasto ei kuitenkaan ole samanlainen.

Nyt hän sanoittaa kappaleensa suomeksi. Sanoja ei tarvitse keksimällä keksiä.

– Ne vain tulevat. Itse en aina edes tajua, mistä ne kertovat, mutta kyllä niihin se idea sitten löytyy. Joskus teksti ei tule kerralla valmiiksi vaan se vaatii kypsymistä ja sitä pitää jatkaa myöhemmin.

Usein tarinat lähtevät jostakin tunnelmasta. Nikula käyttää paljon metaforia, etenkin luontoon liittyviä. Hän sanoo, että hänen musiikissaan keskeistä on tarina ja tulkitseminen.

– Soittamisessa en ole niin vahva, näen musiikkini enemmän tarinankerrontana. Mutta kyllä se aina lähtee melodiasta.

Sävellysten syntyyn Nikulalla ei ole mitään valmista kaavaa. Toisinaan hän päättää säveltää biisin, ja tekee niin. Toisinaan kappaleita tulee itsestään, ja kerralla saattaa syntyy montakin kappaletta. Sävellykset syntyvät joko pianon tai kitaran avustuksella. Nikula on soittanut pianoa pitkään, mutta lukioaikana kiinnostus sen soittamiseen väheni.

– Tänä vuonna olen löytänyt sen vähän niin kuin uudestaan. Monet uusista biiseistä ovatkin syntyneet pianon kanssa.

Mitään ulkopuolista inspiraatiota Nikula ei sävellysten syntyyn tarvitse. Hän haluaa etsiä itse. Tulevaisuudessa hän toivoo tekevänsä musiikkia, josta heti kuulee, että se on hänen tekemäänsä. Hän tavoittelee omaleimaisuutta.

Nikula esittää kaikki konserttinsa kappaleet yksin. Osassa hän säestää itseään pianolla, osassa kitaralla. Yhdessä kappaleessa hän soittaa ukulelea.

– Sain ukulelen joululahjaksi. Ajattelin, että voisin kokeilla jotain uutta, ja sovitin yhden alun perin kitaralle säveltämäni kappaleen sille, Nikula kertoo.

 

Teksti ja kuva: Anni Saari