Kulttuurin monitoimija

P1040307
Silja Palomäki toimii Pohjanmaalla läänintaiteilijana.

Kaustisen musiikkilukiosta vuonna 2000 valmistunut Pohjanmaan läänintaiteilija Silja Palomäki vieraili vanhassa koulussaan.

Palomäki on ollut pienestä asti kiinnostunut musiikista. Osittain tämä johtuu siitä, että hänen lapsuudessaan koko perhe harrasti musiikkia.

– Vanhemmat lauloivat kuorossa, ja äiti soitti huilua ja kitaraa. Osittain äidin patistamana lähdin harrastamaan musiikkia ja sitten musiikkiopistoon.

Palomäki on nelihenkisestä lapsikatraasta ainoa, joka jatkoi musiikkia ensin harrastuksena ja lopulta myös ammattina. Lukion jälkeen hän meni opiskelemaan kansanmusiikkia Keski-Pohjanmaan konservatorioon Kokkolaan. Kuitenkaan ei ollut ihan alusta asti selvää, että hän saisi musiikista ammatin.

– Opiskelin Kokkolassa muutaman vuoden ja mietin, onko kansanmusiikista tai musiikista yleensä ammatiksi minulle. Kyllähän siitä sitten oli, Palomäki muistelee.

Lopulta Silja Palomäki opiskeli musiikkipedagogiksi valmistuen vuonna 2009. Tämän jälkeen hän piti muutaman vuoden taukoa opiskelusta töitä tehden. Palo opiskelemaan lisää oli kuitenkin voimakas, ja lopulta hän päätyi Sibelius-Akatemiaan, jossa hän työstää parhaillaan pro gradu -tutkielmaa otsikolla Kerttu Talvitie ja katoavat kansanlaulut – repertuaaritutkimus kauhajokelaisen kansanlaulajan ja perinteenkerääjän repertuaarista.

Opiskelemisen ohella Palomäki toimii Pohjanmaalla läänintaiteilijana. Läänintaiteilijan nimike on Palomäen mukaan hieman vanhahtava, sillä nykyään läänintaiteilija toimii lähinnä taidekonsulttina ja erilaisten projektien tuottajana.

– Silloin aikoinaan, kun läänintaiteilijalaitos sai alkunsa, työhön kuului enemmän taiteellista työtä. Nykyään sitä ei enää oikeastaan ole, Palomäki selventää.

P1040272
Palomäki kävi vierailulla vanhassa lukiossaan.

Läänintaiteilijan tämän vuoden suurin projekti tulee olemaan taiteilijaresidenssi, eräänlainen taiteilijakoti, Uumajassa, jonne voivat hakea työskentelemään Pohjanmaan muusikot ja yhtyeet. Residenssi tarjoaa muusikoille harjoitus- ja asumistilat aina joksikin määräajaksi kerrallaan.

Läänintaiteilijan töiden ja päättötyön tekemisen ohella Palomäki ehtii myös harrastaa musiikkia. Hän vaikuttaa useissa eri kokoonpanoissa  ja esiintyy myös toisinaan yksin.

– Kuulun myös erääseen cover-bändiin nimeltä Kikka-Silja ystävineen, joka esittää iki-ihanan Kikan 80-90- luvun suurimpia hittejä folkin hengessä sovitettuna, Palomäki naurahtaa

Tulevaisuudelta Palomäki toivoo mahdollisuutta keskittyä taiteelliseen työhön toimistossa istumisen sijasta.

– Toki pidän myös projektinvetämishommista, mutta välillä on mukava keskittyä pelkästään yhteen asiaan, Palomäki toteaa.

Haastattelu ja kuvat: Jenni Patana

Teksti: Maija Lumiaho