Kreeta-Maria Kivioja työskentelee Yle Uutisluokassa

Toimittaja Kreeta-Maria Kivioja vieraili lukiolla muutama viikko sitten puhumassa työstään Yle Uutisluokassa. Musiikkilukion opiskelija Anna-Sofia Tastula toteuttaa Kiviojan ohjauksessa projektin Uutisluokkaan. Rakkaustinen puolestaan haastatteli Kiviojaa.

kreeta-maria-kivioja

– Kertoisitko hiukan opiskelu- ja urapolustasi?

Olen kotoisin Kaustiselta, ja Kaustisen musiikkilukiosta kirjoitin ylioppilaaksi 2005. Minua kiinnostivat sekä toimittajan että opettajan työt (yhteiskuntaoppi ja historia).

Syksyllä 2005 aloitin valtio-opin opinnot Tampereen yliopistossa, joten ovet kumpaankin ammattiin olivat vielä ikään kuin auki. Journalismin, mediakulttuurin, mediakasvatuksen ja puheviestinnän sivuaineopinnot veivät lopulta kuitenkin mennessään kohti viestintäalaa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri: kandidaatin tutkinnossa pääaineeni oli valtio-oppi. Maisterintutkinnossa pääaineeni oli journalismi. Yliopisto-opintojeni aikana olin yhden lukuvuoden vaihto-opiskelijana Oxfordissa Englannissa.

Olen tehnyt nuorena paljon asiakaspalvelutöitä. Olin kesätöissä Kaustisen Halpa-Hallin kassalla ja opintojen ohessa myyjänä Tampereen Sokoksella. Valmistumisen jälkeen ehdin olla reilu puoli vuotta töissä viestintätoimistossa Tampereella, josta päädyin syksyllä 2012 harjoitteluun Yle Kokkolaan (silloin vielä Yle Keski-Pohjanmaa). Jäin sille tielle varsinaisiin töihinkin, ja Ylellä Kokkolassa olin hommissa syksystä 2012 loppukesään 2016.

Nykyisin työskentelen Yle Uutisluokassa ja toimipisteeni on Tampereella. Uutisluokka on Ylen mediakasvatushanke, jossa nuoret mm. tekevät uutisia uutiskummien (Ylen toimittaja) avustamana. Minä olin jo Yle Keski-Pohjanmaalla tällainen kummi parina lukuvuonna, joten toiminta oli tuttua.

Nykyisessä työssäni kaksi haaveammattiani toimittaja & opettaja yhdistyvät ainakin jollakin tapaa 🙂

– Mitä Uutisluokka-toimintaan kuuluu?

Yle Uutisluokassa nuoret mm. tekevät uutisia itseään kiinnostavista aiheista. Lisäksi tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja lisätä nuorten kiinnostusta yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita kohtaan. Yksi tärkeä tavoite on saada nuorten ääni kuuluviin yhteiskunnassa.

Koulut ovat mukana Uutisluokassa myös itsenäisesti. Verkkosivuillamme on valmista opetusmateriaalia opettajien käyttöön.

Minun työssäni nämä kaikki puolet tulevat esiin. Yhtenä päivänä saatan vetää mediapajaa, jossa tehdään esimerkiksi videoita ja nettijuttuja nuoria kiinnostavista aiheista. Toisena päivänä käyn kouluvierailuilla vetämässä medialukutaitoon liittyviä opetustuokioita. Niissä käsitellään esimerkiksi uutisten tekemisen periaatteita ja lähdekritiikkiä. Kolmantena päivänä kuvaamme studiossa nuorten kanssa televisio-ohjelmaa. Nyt on tulossa esim. nuorten kuntavaalilähetys, jonka juontavat 6 nuorta uutisluokkalaista ja Ylen toimittaja Sanna Savikko. Haastateltavina ovat puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

Teen paljon yhteistyötä pääkaupunkiseudun ulkopuolisten koulujen kanssa. Vierailujen lisäksi olen yhteydessä kouluihin Skypellä. Medialukutaitoon liittyvä Skype-tuokio on luvassa lähiaikoina esimerkiksi Muhokselle, Kuopioon ja Karvialle.

Yle Uutisluokka tarjoaa opettajille myös Yle Triplet -palvelua. Se on maksuton verkkopalvelu, joka muuttaa Ylen tv-uutiset opetusmateriaaliksi. Siinä käsitellään päivittäin kolmea uutista ja jokaiseen uutisvideoon on tehty taustamateriaali ja tehtävät vastauksineen opettajien käyttöön. Triplet on pääasiassa kollegani vastuulla, mutta teen siihenkin liittyviä taustamateriaaleja aina silloin tällöin.

– Miten työ eroaa tavallisesta uutistyöstä?

Yle Kokkolassa tein juttuja televisioon, radioon ja nettiin. Nyt opetan ja kannustan nuoria tekemään uutisia sekä opetan medialukutaitoon liittyviä asioita.

Mutta esimerkiksi kesällä teen Ylellä taas uutistoimittajan hommia, kun koululaiset ovat lomalla.