Kolme tutkintoa kerralla

Kaisa-Leena Paavola ja Riikka Olli
Kaisa-Leena Paavola ja Riikka Olli

Kaisa-Leena Paavola ja Riikka Olli suorittavat kolmoistutkintoa Kaustisen evankelisessa kansanopistossa ja Kaustisen musiikkilukiossa. Kansanopistossa he suorittavat lapsi- ja perhetyön perustutkintoa valmistuen lastenohjaajiksi tulevana keväänä. Maija Lumiaho haastatteli nuoria naisia heidän erikoisesta oppipolustaan ja suhteestaan musiikkiin.

Kaisa-Leena Paavola ja Riikka Olli valmistuvat keväällä lastenohjaajiksi, mutta samalla he saavat kaksi muutakin todistusta. Kolmoistutkintoon on kuulunut opiskelua lastenohjaajan koulutuksen ammatillisella puolella, aikuislukion oppimäärän suorittamista ja ensi keväänä ylioppilastutkinnon suorittaminen loppuun. He saavat tutkinnosta kolme todistusta.

Kaisa-Leena ja Riikka Olli valitsivat kolmoistutkinnon hyvin erilaisista, mutta käytännöllisistä syistä.

– Opiskelumahdollisuus löytyi omalta paikkakunnalta, ja lisäksi tämä ala on minulle se unelma-ala, Kaisa-Leena Paavola kertoo.  Tämä on se, mitä tahdon tehdä isona.

Ollilla oli päinvastoin.

– Koulu löytyi kaukaa kotoa, mikä on hyvä asia, Riikka Olli kommentoi. Ala on kuitenkin sellainen, mistä varmasti aina tulee löytymään töitä, mikä tekee tästä myös järkevän ratkaisun.

Kolmoistutkinto sisältää paljon työtä neljän vuoden ajan, mikä saattaa välillä tuntua raskaalta.

– On ollut raskasta. En olisi ehkä lähtenyt, jos olisin tiennyt mihin kaikkeen sitä joutuu, Riikka Olli sanoo. Mutta täällä ollaan!

– Toisaalta opiskelu on ollut aika vaihtelevaa, joten ei ole kerennyt tulla liian raskasta,
Kaisa-Leena Paavola kuvailee.

Kaustisen musiikkilukion tunnelmaan Olli ja Paavola pääsivät hyvin mukaan jo ensimmäisestä päivästä lähtien ja ovat viihtyneet lukiossa hyvin.

Suhde musiikkiin on molemmilla ollut hyvin monipuolinen.

– Olen soittanut harmonikkaa ja soitan edelleen vähän. Kuuntelen myös musiikkia jossakin muodossa joka päivä, Riikka Olli kertoo. Olen osallistunut koulun kuoroon, mikä on ollut kivaa.

Kaisa-Leena Paavola on soittanut monia soittimia jo lapsesta asti.

– Viulua, pianoa, kanteletta, hän luettelee. Olen kaustislainen, joten se on vaikuttanut asiaan. Paavolan suku on myös hyvin musikaalinen.

Kumpikin on käynyt ahkerasti koulun tapahtumissa kuuntelemassa musiikkia ja katsomassa musikaaleja. Kummallakin on monipuolinen musiikkimaku.

– Olen oikeastaan kaikkiruokainen, mutta ystäviäni olen yrittänyt saada kuuntelemaan Liljan loistoa, se on aika hyvä, Kaisa-Leena Paavola kertoo.

Riikka Ollin musiikkimaku on hieman raskaampaa musiikkia veljen aivopesun ansiosta, mutta monipuolisuus on silti säilynyt.

– Esimerkiksi tänä kesänä rakastuin kovasti Studio Killersiin, joten aika monipuolinen musiikkimakuni kuitenkin on.

Haastattelu ja kuva: Maija Lumiaho
Teksti: Marke Heikkilä