Jo kolmas ammatti

Juha-Matti Rautiainen valmistuu tänä keväänä kolmanteen ammattinsa.
Juha-Matti Rautiainen valmistuu tänä keväänä kolmanteen ammattinsa.

Kaustisen musiikkilukiossa tuntiopettajana työskentelevä Juha-Matti Rautiainen on valmistunut aiemmin Suomalaisesta konservatoriosta muusikoksi ja Jyväskylän ammattiopistosta lähihoitajaksi.  Viime vuodet hän on opettanut musiikkilukiossa sähköbasson soittoa ja ohjannut bändejä, toiminut muusikkona useassa eri yhtyeessä sekä opiskellut. Tänä keväänä hän saa kolmannen ammattinsa valmistuessaan musiikkipedagogiksi Centria ammattikorkeakoulusta. Daalia Kontio haastatteli Juha-Matti Rautiaista.

Musiikkipedagogiksi pätevöitymisen taustalla oli Rautiaisen mukaan ajatus paremmista työllistymismahdollisuuksista ja omasta kehittymisestä muusikkona. Musiikkipedagogin opinnot koostuvat instrumenttiopinnoista, teoriaopinnoista ja pedagogisista opinnoista, jotka Rautiainen myös nimeää lempiopinnoikseen.

– Vaikka pedagogiset opinnot saattavatkin kuulostaa kuivilta, niin ne olivat oman opettajuuden kehittymisen kannalta hyvinkin tärkeitä, Rautiainen juttelee.

Haastattelua tehtäessä päällimmäisenä on kuitenkin oma muusikkous ja konserttiin keskittyminen. Musiikkipedagogin paperit saadakseen Rautiainen järjesti oman opinnäytekonserttinsa nimeltä Prunella Modularis.

Teemaksi Rautiainen valitsi vaihtoehtoiset säestysmenetelmät sähköbassolle. Konsertin kappalevalinnat ovatkin lähteneet siitä, että sähköbasso toimii niissä  keskeisenä ja yhdistävänä tekijänä.

Konsertissa kuullaan kappaleita muun muassa David Bowielta ja Peter Gabrielilta. Lisäksi mukana on kansanmusiikkivaikutteisia kappaleita ja Rautiaisen omia sävellyksiä. Kaiken kaikkiaan Juha-Matti Rautiainen halusi saada konsertista toimivan kokonaisuuden.

– Tunteja konserttiin on tullut laitettua paljon, sillä halusin saada siitä toimivan kokonaisuuden teknistä toteutusta kuten efektejä myöten, hän sanoo. Kaiken pitää toimia, jotta kuuntelijalla olisi konsertissa mahdollisimman hyvä olla.

Konsertin kokoonpanossa on mukana monia instrumentteja kuten viulu, syntetisaattori ja laulu. Kappaleita esitetään pienemmillä ja isommilla porukoilla, ja välillä lavalla taas nähdään vain mies ja sähköbasso.

Mistä sitten konsertin nimi Prunella Modularis oikein tulee?

– Kannattaa ottaa selvää, että mitä se rautiainen oikein tarkoittaa. Silloin konsertin nimikin aukenee, Rautiainen hymähtää.

Opiskelun ohella Juha-Matti Rautiainen on myös tehnyt muusikon hommia. Hän soittaa muun muassa bändissä nimeltä Captain Cougar, joka julkaisi kolmannen levynsä 3. huhtikuuta levynjulkaisukonsertissa.  Levy kertoo  välähdyksiä 1920-luvulla vaikuttaneen kulttijohtaja ja unissasaarnaaja Maria Åkerblomin elämästä. Rautiainen määrittelee levyn tyylilajin indie-musiikiksi, joka on saanut vaikutteita muun muassa suomalaisesta kansanmusiikista ja post-rockista. 

Muusikon työn, opettamisen, perhe-elämän ja opiskelun välillä taiteillut Rautiainen myöntää olevansa helpottunut, kun opiskelut nyt päättyvät.

– Ensi vuonna tuntuukin varmasti ihmeelliseltä, kun aikaa ilmestyy viikkoon yhtäkkiä lisää.

Kuuntele Captain Cougaria SoundCloudissa.

Haastattelu ja kuva: Daalia Kontio

Teksti: Jenni Patana