Jazz voi hyvin musiikkilukiossa

Jukka Lumme Jazz-illassa

Yksi musiikkilukion jazz-musiikista vastaava  opettaja on Jukka Lumme, joka ohjaa kahta jazz-orkesteria: Lumme Jazzia ja Instru Bopia. Jo pitkään Kaustisen musiikkilukiossa tuntiopettajana työskennellyt Lumme antaa myös yksilöopetusta.

Haastattelussa hän kertoo ohjaamistaan kokoonpanoista ja lisäksi paljastaa musiikillista taustaansa.

– Olemme vetäneet eri jazz-bändien kanssa pikkujoulukeikkoja ja myös soittaneet joululauluja jazzillisesti. Menoa löytyy moneen suuntaan, ja jazz-kuviot säilyvät, vaikka vuodenajat vaihtuvat. Fiilikset ovat kohdillaan!, Lumme hehkuttaa.

Jukka Lumme on ollut jo pidemmän aikaa mukana musiikkilukion jazz-meiningeissä. Muusikon urakin on pitkä. Noin kymmenvuotiaana hän alkoi soittaa nokkahuilua, joka pian vaihtui klarinetiksi. Vaikka Lumme soitti vuosia klassista ja kansanmusiikkia, hänen sisimmässään kyti polte jazzia kohtaan koko ajan.

– Käänsin kelkkani yksinomaan jazzin suuntaan 80-luvulla, Lumme kertoo. Silloin perustin omia bändejä ja hakeuduin muutenkin jazzin pariin.

Jukka Lumme asui alunperin Etelä-Suomessa Riihimäellä ja Hyvinkäällä ja opiskeli  myöhemmin Oulunkylän Popjazz-oppilaitoksessa. Vuonna 2005 hänelle tarjoutui mahdollisuus päästä töihin musiikkilukioon. Siitä lähtien Lumme on opettanut jazzia ryhmille ja soitinopetuksessa.

– Jazz-musiikki voi hyvin koulussamme, Lumme iloitsee. Omilla oppilaillani, laulajilla ja soittajilla, riittää intoa ja taitoa.

Lumpeella on vahva kansanmusiikkiperintö,  sillä hänen vanhempansa olivat molemmat viulunsoittajia. Hänen äitinsä oli uranuurtaja: hän oli ensimmäisten joukossa esittämänä radiossa suorana 30-40-luvuilla suomalaista kansanmusiikkia Helsingissä.

Musiikkilukiossa oli  12. päivänä joulukuuta Jazz-ilta, jossa muiden – Rasmus Tammikin ja Juha-Matti Rautiaisen ohjaamien bändien – ohella esiintyi kaksi Jukka Lumpeen ohjaamaa kokoonpanoa. Näistä ensimmäinen on Lumme Jazz, joka on säilynyt samannimisenä koko sen ajan, kun Lumme on koulussa opettanut, vaikka soittajat ja kokoonpano ovatkin vaihdelleet vuosien aikana. Jazz-illassa Lumme Jazzin kanssa esiintyi neljä eri laulusolistia, joista jokainen esitti kaksi kappaletta. Lisäksi mukana oli kaksi alttofonia, baritonitorvi, kitara, piano, basso ja rummut.

Toinen Lumpeen ohjaama kokoonpano, Instru Bop, peilaa uskollisuutta 40-50-lukujen instrumentaalijazzille, jossa vallitsevina musiikillisina elementteinä ovat kolmimuotoinen rytmitys ja improvisointi.

Jukka Lumpeen luotsaama Insru Bop

Haastattelu: Sami Vähäkoski