Jaana Pekkarinen: ”Vanhojen tansseissa voitaisiin palata vanhoihin pukuihin”

vanhojentanssit

Vanhojen tansseihin valmistautuminen ja treenaaminen on taas kovaa vauhtia käynnissä. Tytöt etsivät unelmiensa mekkoa ja suunnittelevat kampauksia, pojat miettivät, minkä värinen kravatti tai rusetti sopisi parinsa mekkoon. Lisäksi vanhojen päivän kohokohtaa, salonkitanssiaisia poloneeseineen ja wienervalsseineen, harjoitellaan ahkerasti.

Vanhojen päivää on perinteisesti vietetty helmikuussa heti sen jälkeen, kun abit ovat viettäneet penkkarit ja toisen luokan opiskelijat ovat jääneet vanhimmiksi. Tänä vuonna vanhojen tanssipäivä osuu perjantai 13. päivälle. Kaustisella tanssit tanssitaan Kansantaiteenkeskuksessa. 

Jaana Pekkarinen opettaa liikunnan opettajana tanssia kakkosluokkalaisille. Hänelle itselleen  tanssikurssi on yksi vuoden odotetuimmista.

– Tanssiminen ja sen opettaminen on yksinkertaisesti mukavaa.  Siinä saa myös tehdä yhteistyötä toisen liikunnanopettajan kanssa, mikä ei ole ihan tavallista.

Pekkarisen mukaan musiikkilukiolaisilta voi vaatia tanssin suhteen enemmän kuin ”peruslukiolaiselta”.

– Kun on musiikillisesti jotain taustaa, yleensä rytmitajukin on parempi, joka näkyy tanssimisessa. Ja päinvastoin. Ihminenhän on kokonaisuus, että jos harrastaa musiikkia, niin keholla rytmisten liikkeiden tekeminen kehittää esimerkiksi rytmitajua. Tämähän ei ole mitään tutkittua tietoa, että ihan ”mutu”-tuntumalla mennään, Pekkarinen sanoo.

Vanhojen tansseissa on yleensä perustansseja, jotka toistuvat vuosittain. Valssien askellusta, tangoa ja jenkkaa esimerkiksi opetellaan heti kurssin alussa. Lisäksi on muutamia muita yleisiä tansseja, joihin opetellaan erikseen askelkuvio.

Kaustisen musiikkilukiossa ei ole varsinaisia teemoja. Yleensä omassa tanssissa, joka esitetään viimeisenä, saattaa olla jokin teema, mutta sen päättävät ja suunnittelevät opiskelijat itse.

– Meillä ei opettajina ole siihen sanavaltaa, hymyilee Pekkarinen.

Vanhojen tansseihin kuuluvat olennaisesti puvut ja kampaukset. Alunperinhän vanhojen tanssien –ja päivän idea oli, että samalla kun lukion kakkosvuosikurssilaisista tulisi koulun vanhimpia, he pukeutuisivat niin kuin ennen vanhaan pukeuduttiin. Tanssien alkuperäinen idea ei ollut pukeutua iltapukumaisesti Amerikan prom – tyylillä. Pekkarinen kertoo, että hänen ollessaan ala-asteella ensimmäistä kertaa vanhojen tansseja katsomassa, niin monesti vanhoilla oli päällä isovanhempien puku. Hän suhtautuu kriittisesti nykyajan meininkiin, siihen että yhteen tanssiaispäivään satsataan niin paljon rahaa.

– Limusiiniin asti täällä Kaustisella ei ole vielä menty. Mutta olen kuullut, että siihen ollaan tuolla suuressa maailmassa menty.

Vanhojen tanssien alkuperäistä ideaa voitaisiin ottaa Pekkarisen mielestä takaisin, eli alettaisiin pukeutumaan niin kuin ennen vanhaan. Siinähän päästäisiin myös halvemmalla, kun vain käytäisiin vanhemman sukulaisen vaatekaapilla. Pekkarisen oma vanhojen tanssipuku oli hänen tätinsä muokkaama ja hän satsasi enemmän meikkiin ja hiuksiin.