H-hetken alla

Aku-Petteri Pahkamäki ohjaa.
Aku-Petteri Pahkamäki ohjaa.

Sami Vähäkoski pääsi haastattelemaan Kaustisen musiikkilukion tämänvuotisen musikaalin Hairsprayn ohjaajaa Aku-Petteri Pahkamäkeä reilu viikko ennen musikaalin ensi-iltaa. Harjoitukset ovat siirtyneet kokonaan Kansantaiteenkeskukseen,  ja siellä päästään todella Hairspray-tunnelmiin.

Pahkamäen odotukset ovat varovaisen toiveikkaat ja odottavat, vaikka koulumusikaalin valmistelut poikkeavat normaalista teatterin tekemisestä. Harjoitusten välit ovat suhteellisen pitkiä, kerran käyty kohtaus voi tulla uudelleen vastaan vasta kuukausien päästä.

– On haastavaa nähdä kokonaisuutta, Pahkamäki toteaa.

Pahkamäki kokee, että aikataulu on pitänyt.

– Bändi ja biisit alkavat olla kuosissa. Nyt käydään kohtauksia läpi ja ensi viikolla päästään kokoamaan kaikki yhteen, Pahkamäki kertoo.

Aku-Petteri Pahkamäen tavoitteena on luoda toimiva kokonaisuus, mutta erityisesti Pahkamäki kiinnittää huomiota kohtauksien vaihtoihin. Tietenkin fokus on myös musikaaleille kaikkein tärkeimmissä elementeissä, laulussa ja tanssissa.

Pahkamäki kuvailee Hairsprayta rakenteeltaan haastavaksi musikaaliksi.

– Isot kohtaukset ovat haastavia, Pahkamäki toteaa.

Vaikeimmaksi ohjaamisessa Pahkamäki kokee aikataulujen yhteensovittamisen ja hallitseminen. Varsinainen musikaalin tekeminen on Pahkamäelle kuitenkin nautinto.

– Nämä ovat todella lahjakkaita nuoria, ja innostusta riittää, Pahkamäki kertoo optimistisena.

Harjoitusten siirtyminen Kansantaiteenkeskukseen on tuonut ohjaajan hommiin helpotusta.

– Voi lyödä viimein asioita lopullisesti lukkoon, Pahkamäki keroo. Ei tarvitse kuvitella, missä ovi on ja mistä kukin tulee.

Aku-Petteri Pahkamäki kokee, että Hairspray sopii hyvin Kaustisen musiikkilukioon. Suurin osa musikaalin hahmoista on lukioikäisiä. Hairsprayn suuri teema on rasismi, jota Pahkamäki haluaa myös tuoda esille musikaalissa. Kärjistystä on myös luvassa.

Ohjaaja joutuu poseeraamaan.
Ohjaaja joutuu poseeraamaan.

Pahkamäki kokee kantavansa kaiken vastuun siitä, mitä lavalla tapahtuu.

– Te teette siellä niinkuin ohjaaja käskee. Jos yleisö ei tykkää, se on ohjaajan vika, Pahkamäki naurahtaa.

Haastattelu ja kuva: Sami Vähäkoski
Teksti: Heli Hästbacka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *