Ei Blondia ilman laulajia

Emma Hietamäki ja Mari Sillanpää
Emma Hietamäki ja Mari Sillanpää

26.4.2014 ensi-iltansa saava musikaali Blondi teettää työtä Kaustisen musiikkilukion opiskelijoille jo pitkään ennen varsinaista esitystä. Laulu on tietenkin hyvin suuressa osassa tätä projektia. Daalia Kontio haastatteli kahta asiasta enemmänkin tietävää henkilöä: laulunopettaja Mari Sillanpäätä ja hänen oppilastaan, ensimmäisellä vuosikurssilla opiskelevaa Emma Hietamäkeä.

Mari Sillanpään tehtävä Blondi-musikaalissa on kollegansa Samuel Lindellin kanssa ohjastaa lavalla nähtäviä nuoria laulajia ja huolehtia siitä, että kappaleet ovat kaikilla hyvin hallussa. Musikaalissa kuullaan sekä sooloja että kuorokohtauksia, ja Sillanpää opastaa sekä solisteja että ensemblejä.

– Musikaalissa on tosi paljon opiskelijoita mukana. Kaikilla ei toki ole niitä soolo-osuuksia, mutta  kyllä siinä on paljon porukkaa laulamassa. Siitä tulee se tekemisen meininki, Mari Sillanpää tiivistää.

Emma Hietamäki esiintyy Blondi-musikaalissa antiikin kuorossa, tavallisessa kuorossa ja joissakin tanssikohtauksissa. Kuorot ovat vasta saaneet nuotit kappaleisiin, mutta laulut löytyvät englanniksi internetistä, joten laulajat ovat saaneet jo hieman kosketusta siihen, mitä on luvassa.

Lempibiisiään Hietamäki ei vielä osaa nimetä useiden pop-tyylisten kappaleiden joukosta.

– Tykkään tosi paljon koko musikaalista enkä osaa poimia sieltä vain yhtä suosikkia tai välttämättä vielä kunnolla erottaakaan niitä kappaleita toisistaan. Tykkään tästä kokonaisuudesta, Emma Hietamäki miettii.

Blondi on Mari Sillanpäälle toinen Kaustisen musiikkilukion musikaali, jossa hänen tehtäväkenttänsä on näin laaja. Aikaisempina vuosina hänen työnsä on liittynyt musikaalien osalta lähinnä omien oppilaiden soolo-osuuksien hiomiseen laulutunneilla.

Blondin kappaleiden kanssa erityistä huomiota tulee Sillanpään mielestä kiinnittää rytmiseen tarkkuuteen.

– Musiikissa on paljon tahtilajien vaihtelua ja myös puhetta laulun seassa, hän kuvailee.

Emma Hietamäki kuvailee Blondia yhdellä sanalla sanoen pirteäksi, kun taas Mari Sillanpää määrittelee musikaalin hieman kokonaisvaltaisemmin.

– Minusta se on viihdyttävä, hän päättää.

Haastattelu ja kuva: Daalia Kontio

Teksti: Emmi Rauhamäki