Blondin ohjaaminen on päälliköintiä

Haapasen ja Pahkamäen ohjattavina on lähes 90 näyttelijää.
Haapasen ja Pahkamäen ohjattavina on lähes 90 näyttelijää.

Rakkaustisessa Saara Jokelan haastateltavina olivat Blondi-musikaalin ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki ja apulaisohjaaja Maria Haapanen. He kertoivat Blondin ohjaamisen haastavista ja palkitsevista puolista.

Aku-Petteri Pahkamäen mukaan tämän vuoden musikaalivalintaan oli monta syytä.

Ennen kaikkea Blondi-musikaalissa on hänen mukaansa valtavasti rooleja, mikä sopii hyvin lähes 90 henkiselle työryhmälle. Pahkamäen mukaan Blondin sanoma on myös tärkeä, sillä se kertoo rakkaudesta eri muodoissa ja erilaisuuden hyväksymisestä.

– Blondissa kaunis ihminen tuomitaan kauneutensa vuoksi. Tosin tästä asiasta minulla itselläni ei ole kokemusta, Pahkamäki naurahtaa.

Myös musiikki on Pahkamäen mieleen. Musikaali on hänen mukaansa oikea ”hymyhuuli-musikaali”. Apulaisohjaaja Maria Haapasen mukaan musikaalissa on parasta energia.

– Pidän energiasta, mikä musikaalin teossa purkautuu. Odotan sen räjähtävän ensi-illassa, Haapanen kertoo.

Maria Haapanen tekee Blondissa opintoihinsa kuuluvaa työharjoittelua Pahkamäen johdolla. Idea lähti improvisaatioryhmän jäseneltä, joka ehdotti Kaustista ja kehotti ottamaan yhteyttä Pahkamäkeen.

– Päätin tehdä niin, enkä ole katunut päivääkään, Haapanen toteaa.

Haapasen mukaan musikaalin parissa työskentely on antoisaa, mutta myös haastavaa.

– Ohjaaminen on mielenkiintoista, ja olen oppinut tästä eniten opintojeni aikana. Haastavinta on ollut harjoitusten jaottelu pitkin lukuvuotta, sillä kosketus pitää yrittää pitää yllä, Haapanen sanoo.

Pahkamäki komppaa Haapasta aikataulutuksen haastavuudesta. Hänen mukaansa myös biisien yhdistäminen kohtauksiin tuo haastetta musikaalin tekemiseen. Korrepetiittorin käyttäminen ammattiteatterien tapaan ei ole mahdollista.

– Monet harjoittelevat kappaleita netissä olevien biisien avulla, ja ne eivät ole ihan samanlaisia kuin suomenkieliset kappaleet, Pahkamäki kertoo.

Hänen mukaansa myös näyttelijöiden suuri lukumäärä tuottaa haastetta, minkä takia ohjaaminen on pääasiallisesti päälliköintiä.

– On pakko miettiä etukäteen strategia ja sitten toimia päällikkönä, jotta kaikki toimii.

Musikaalin tekemiseen mahtuu paljon mahtavia, mutta välillä myös turhauttavia hetkiä. Kaikki se kuuluu asiaan.

Kaustisen musiikkilukion Blondi-musikaali saa ensi-iltansa lauantaina 26.4.2014 klo 19 Kansantaiteenkeskuksessa. Liput Lipputoimistosta.

Haastattelu: Saara Jokela

Kuva: Hilkka Pajukangas

Teksti: Emma Määttälä