Yksilöllistä ja joustavaa opiskelua

Lukion valtakunnallisten pakollisten kurssien lisäksi Kaustisen musiikkilukio tarjoaa opiskelijoille laajan valikoiman syventäviä ja soveltavia kursseja. Opettajat käyttävät monipuolisia työtapoja ja suunnittelevat kursseja yhdessä opiskelijoiden kanssa. Opintoja voi suorittaa yksilöllisesti ja joustavasti; esim. tämä opiskelijoiden omatoimisesti tekemä video.

ML16A
Ohjaus

Kaustisen musiikkilukio on ollut mukana OKM:n lukion opinto-ohjausta kehittävässä hankkeessa, ja ohjausprosessi on kuvattu Koko koulu ohjaa -hankeraporttiin.

Peruslähtökohtana on, että opiskelijaa ei jätetä yksin päätösten kanssa. Yhteisiä asioita käsitellään joka viikko koko koulun yhteisillä yhteisötunneilla. Vuosikurssikohtaisista kysymyksistä puhutaan opettajien pitämissä tutorryhmissä, ja lisäksi opiskelijat saavat paljon henkilökohtaista ohjausta.

Kaustisen musiikkilukiossa opiskelijatutorit toimivat kouluun hakevien oppaina jo haastattelussa. Opiskelijoiden opintojen ohjaamisesta vastaavat opinto-ohjaaja, ryhmänohjaajat/opettajatutorit, aineenopettajat ja rehtori. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS). Opiskelija ja tutor kokoontuvat säännöllisesti arvioimaan opintojen edistymistä ja kurssivalintoja sekä ylioppilaskirjoitussuunnitelmaa hajautusaikatauluineen.

Rasmus30

Rehtori ja opinto-ohjaaja antavat opiskelijalle myös henkilökohtaista ammatinvalinnan ohjausta (AVO). Musiikin opettaja (musiikkitutor) ohjaa opiskelijan musiikkiopintojen henkilökohtaista suunnittelua (musiikin HOPS), ja vastaa musiikkoopintojen ja musiikin ammatinvalinnan ohjauksesta.

Toisen vuosikurssin opintoihin kuuluu kaksipäiväinen työelämän tutustumisjakso (TET), joka voi suuntautua joko oppilaitoksiin tai työpaikkoihin. Jotta jokaista opiskelijaa osataan tukea juuri oikealla tavalla, kaikki osallistuvat opintojen alkaessa lukemisen ja kirjoittamisen testiin.

Erityisopetuksessa selvitetään mahdolliset oppimisvaikeudet ja suunnitellaan niiden vaatimat tukitoimet lukio-opinnoissa sekä ylioppilaskirjoituksissa.

Tiimit ja toimikunnat

Musiikkilukion opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta toimivat monin tavoin yhdessä tiimeissä ja toimikunnissa. Tiimin puheenjohtajana toimii opettaja (paitsi oppilaskunnan hallituksessa, jonka puheenjohtaja on opiskelija), ja muut jäsenet ovat opiskelijoita eri vuosikursseilta.
Kullakin tiimillä ja toimikunnalla on jokin selkeä vastuualue, jota se kehittää ja uudistaa. Tiimi keskustelee, ideoi ja tekee työtä yhdessä. Koulussa toimii esimerkiksi tiedotustiimi, tekniikkatiimi, päivänavaustiimi, messutiimi, musiikkiteatterin tuotantotiimi ja hyvinvointitiimi.
Toimikunnat perustetaan lyhytkestoisempia tehtäviä varten. Esimerkiksi Taiteden yön ja Hyvää tekevän konsertin järjestelyt hoidetaan toimikunnissa, joissa on mukana sekä opiskelijoita että opettajia.
Opiskelijat saavat tiimi- ja toimikuntatyöstä monipuolistä työkokemusta, joka hyödyttää myös koulun ulkopuolella. Opiskelijat saavat toiminnastaan kurssisuoritusmerkinnät ja lukioajan päätteeksi työtodistuksen.